ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Tanja Ribič v filmu Rudar

V Zasavju so skoraj 14 dni snemali prizore novega filma Rudar, ki ga režira Hanna Slak. Film govori o zasavskem rudarju bošnjaškega porekla, ki mu naročijo odpreti zazidan rov. Vendar za zidom najde mnogo več kot le zapuščeni rudnik. Film Rudar se sicer opira na knjigo Nihče Mehmedalije Alića, ki opisuje grenke izkušnje pri odkrivanju povojnega grobišča v Hudi jami in pokola v Srebrenici. Pri nastanku knjige je sodelovala tudi scenaristka in režiserka. Toda filmski jezik zahteva, da se zgodba suka po svoje. “Alija ni Mehmedalija, je njegov filmski pobratim. Življenje je življenje, film pa je zgodba, je fikcija.” pravi režiserka Hanna Slak.
In kdo so glavni igralci filma? V glavni vlogi rudarja Alije nastopa hrvaški zvezdnik Leon Lučev, njegovo ženo pa igral Marina Redžepović. Hčerko igra Zala Ribič Djurić, kot gostja pa ima en prav poseben prizor v filmu z Zalo tudi njena resnična mama, Tanja Ribič, ki je Zasavka in se je ob prizoru na vlaku spominjala svojih mnogih mladostnih poti v Ljubljano. Igralska legenda Boris Cavazza nastopa v vlogi povratnika Lojzeta, mladi zvezdnik Jure Henigman v vlogi direktorja, filmski režiser Boris Petkovič pa v vlogi knapovskega kompanjona Faruka.

Mehmedalija Alić je sodeloval predvsem v fazi raziskave in pisanja scenarija, pomagal je tudi igralcu pri pripravi glavnega lika Alije. Igralci bodo govorili v zasavskem dialektu. Do premiere je še daleč, vsekakor pa bo ogled filma izjemno zanimiv, saj v njem v manjših vlogah, predvsem rudarjev, nastopa tudi okrog 40 Zasavcev.

MP

Isti avtor