četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Tamara Vonta: Ogroženi smo

Kandidatka za evropsko poslanko Tamara Vonta iz gibanja Svoboda se je pred kratkim mudila v Zasavju. Med drugim je obiskala tudi uspešno podjetje Skitti. Odgovorila je na nekaj vprašanj o Evropi in njenem odnosu do evrospkih volitev.

Zakaj morajo Slovenci po vašem mnenju na evropske volitve?

Zato, ker to ni tista puhla fraza, ki jo politiki radi izgovarjamo pred volitvami, da so pač kakšne volitve, ki so zelo prelomne. Ampak dejstvo je, da te evropske volitve, ki bodo devetega junija, so resnično prelomne. Gre za to, da bodo ljudje odločili o tem, v kakšni Evropi bomo živeli. Ker bi lahko prišlo do zelo velikih prelomov, do zelo velikih premikov, in sicer v tako smer, da se morda eno jutro zbudimo v neki Evropi, ki je ne bomo več prepoznali. Prav zato je pomembno, da gremo na volitve in da ne ostajamo doma misleč, da naš glas ne more ničesar spremeniti, ker to seveda ne drži. Skratka, če želimo svet vsaj takšen kot je zdaj, potem so te volitve res v marsičem prelomne.

Marsikdo misli, da Slovenci v evropskem parlamentu z devetimi glasovi nimamo kaj veliko besede. Je to mišljenje pravo, ali ni?

Jaz bi rekla, da ni. Nikoli v življenju ne bom pristala na to, da en glas ali pa en človek ne more narediti sprememb. To seveda ne drži in tako to ne drži tudi v evropskem parlamentu. To nam je pred kratkim zelo dobro pojasnil tudi naš predsednik vlade. Šlo je za neko odločitev, ki se je vezala na male kmete, ki so posebnost in specifika Slovenije, za katere pa v vseh teh letih očitno nihče ni zbral toliko poguma, da bi naredil kaj, kar bi šlo v smer, ki bi bila za naše kmetijstvo in za naše kmete dobro. Ampak s pravo podporo tistih, ki mislijo podobno in z eno dobro idejo, če se opremiš z enako mislečimi, lahko premakneš stvari in narediš spremembe. Treba je biti veliko bolj ambiciozen, ne pa, da vedno samo stokamo, da smo majhni in da nič ne moremo. To enostavno ne drži.

V zadnjem pol leta dobivamo veliko sporočil evropskih poslancev, prej pa jih ni bilo videti nikjer. Kako spremeniti to, da bodo imeli predstavniki Slovenije v Evropi boljši stik tudi s terenom, ne pa samo z vladnimi ali pa drugimi predstavniki Slovenije, ne pa tudi z ljudmi na terenu?

To je stvar integritete posameznika, posameznega politika. Ne pa, da takrat, ko si enkrat v Bruslju, seveda ugibam, se ti zdi, da si zdaj pač tam in si nekako na nek način daleč od oči, daleč od srca. Mislim, da je ravno to težava, da se ljudje ne čutijo toliko pripadni Evropi, da ne čutijo, da so tudi Evropejci. Ne čutijo, da to vpliva na njihova življenja. Ker ta dialog enostavno ne poteka tako, kot bi moral potekati. Ne moremo reči, da so krivi samo ljudje, rekla bi, da so krivi predvsem tisti, ki te evropske komponente ne znajo približati. To so tisti posamezniki, ki so v Bruslju. V zadnji deklaraciji, ki smo jo predlagali v gibanju Svoboda in je bila sprejeta na plenarnem zasedanju v Državnem zboru, smo se zavezali, da bi moral vsak, ki prihaja iz Slovenije, vsaj enkrat letno priti v Državni zbor in poročati o tem, kaj je bilo narejeno, kaj se bo delalo in kako naprej. Ta dialog bi moral potekati ves čas in ne le par mesecev pred volitvami. Sicer ljudje ne vidijo smisla, zakaj bi odločali in hodili na evropske volitve.

Zakaj kandidirate za evropsko poslanko?

Ravno zaradi razlogov, o katerih sem govorila. Mene zelo skrbijo gibanja in negativni trendi, ki se pojavljajo v svetu in se pojavljajo tudi v Evropi. Odraščala sem v drugačnih vrednotah, kot so danes. Te vrednote so globoko zapisane v nas. Enostavno ne morem sprejet tega, da bi naša Evropa postala nekaj povsem drugega. Da bi npr. postala ugrabljena s strani populistov, s strani nečesa, zoper kar smo se v zgodovini že borili in enostavno te zgodovinske lekcije pozabili. Da bi se enkrat zbudili in … Človekove pravice so izredno pomembne. Ne rečem, da je današnji sistem popoln, ampak je in obstaja in deluje. In je ogrožen. Mislim, da je ogrožen, kot ni bil še nikoli. In to me je najbolj prepričalo v kandidaturo.

Savus

Foto: Savus


 

Isti avtor