V začetku poletja, ko se zaključi šolsko leto, zraste v Gorah nad Hrastnikom, tik ob stari mežnariji, šotorsko naselje, razporejeno okoli visokega jambora s slovensko zastavo. Letos so tam začasni dom podmladka hrastniških gasilskih društev postavili že osmič. V taboru je bivalo 35 osnovnošolcev, ki so člani prostovoljnih gasilskih društev Hrastnik, Prapretno, Dol, Marno in Turje. Nad njimi so bdeli vodja tabora Alojz Cepuš, Timotej Funkl in Brane Pepelnjak. Pomagala je tudi Barbara Matko ter še šest mentorjev, ki so vodili različne dejavnosti. Manjkala ni niti bolničarka.
Življenje v taboru se začne z obvezno jutranjo telovadbo in dvigovanjem zastave ob zvokih slovenske himne. Zajtrkujejo, kosijo in večerjajo v bližnjem planinskem domu. Največji del dopoldneva jim vzame aktivno spoznavanje z delom najrazličnejših društev od blizu in daleč. Tako so bili pri njih na obisku  člani Rdečega križa, društva Špaltna, lovci, čebelarji, fotografi, taborniki, skavti, strelci, potapljači, pripadniki Slovenske vojske. Prvi del dneva mladi v taboru zaključijo s športnimi aktivnostmi in kosilom ob 13. uri. Sledi dve uri počitka. Popoldne je bolj naravoslovno obarvano. Hodijo na kratke izlete, na primer do kmetije, kjer imajo konje, se preizkušajo v orientaciji, se spoznavajo z življenjem v gozdu. Po besedah dveh mladih udeležencev je tabor super, saj v njem lahko spoznavajo nove prijatelje, se družijo in spoznavajo tudi nove dejavnosti. Imajo se lepo tudi brez televizije, računalnikov in pretirane uporabe mobitelov.

Tabor organizira Gasilska zveza Hrastnik, pomagajo pa ji še Občina Hrastnik, Planinsko društvo Dol, ki posodi šotore, Konjeniško društvo, župnik in še kdo.

Milko Plahuta

Prejšnji članekZagorske rokometašice z novim vodstvom
Naslednji članekUkradli čevlje