Homeopatija je celostni sistem zdravljenja. Izraz prihaja iz grških besed »homeo« = podobno, podoben in »pathos« = trpljenje ali bolezen. Nanaša se na temeljno načelo homeopatije, da se podobno zdravi s podobnim (‘similia similibus curentur’). Po tem načelu je mogoče bolezen ozdraviti z zdravilom, ki pri zdravem človeku povzroča podobne simptome in znake, kot jih ima bolnik, ki to zdravilo potrebuje. Za uspešno zdravljenje je treba izbrati zdravilo, ki se čimbolj ujema z bolnikovimi bolezenskimi simptomi in znaki.
Homeopatsko zdravilo v organizmu ponovno vzpostavi zaradi bolezni porušeno ravnovesje. Tako v telesu sprožimo proces zdravljenja.

Homeopatija se ne bojuje proti bolezni z zatiranjem posameznih simptomov, temveč obravnava bolnika celostno z vsemi njegovimi lastnostmi in težavami in učinkovito vzpodbuja lastno zmožnost samoozdravitve. Z njo lahko uspešno zdravimo akutne in kronične bolezni.

V primeru težjih, burnih akutnih bolezni je potreben obisk pri splošnemu zdravniku ali zdravniku homeopatu, ki presodi, kdaj je treba v zdravljenje vključiti tudi konvencionalno medicino.

Samozdravljenje pride v poštev za lažje akutne težave, ko bolnik ne potrebuje nujne medicinske pomoči. Farmacevt z dodatnimi znanji homeopatije je usposobljen presoditi ali je samozdravljenje pri določeni težavi na mestu.

Za vsakodnevne težave z zdravjem oziroma počutjem lahko farmacevt z dodatnimi znanji homeopatije v lekarni svetuje homeopatska zdravila, ki so se v dosedanji praksi dobro izkazala pri zdravljenju posameznih bolezni ali težav. Potrebno je, da pri tem upošteva osnovna načela homeopatije.

V rokah izkušenega homeopata je homeopatija učinkovita tudi pri mnogih kroničnih boleznih. Več o zdravljenju pri zdravniku homeopatu lahko najdete na www.shd.si. Učinkovitost homeopatije je omejena pri bolnikih, pri katerih so organi ali tkiva tako bolezensko spremenjena, da popolnega ozdravljenja ne pričakujemo in s homeopatijo lahko le lajšamo težave in s tem prispevamo k boljši kvaliteti življenja bolnika.

Homeopatska zdravila se uporabljajo tako v humani kot v veterinarski medicini.

Vsi, ki jih zanima homeopatija, se lahko udeležijo brezplačnega predavanja v Slovenskem etnografskem muzeju v torek, 12. aprila ob 18. uri.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

Prejšnji članekRD Rudar prvak 2. DRL
Naslednji članekNa kopanju v Radencih