nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Svetlana Makarovič: »V Zasavju je bilo tako, kot mora bit!«

Junija letos je na Kongresni trg peljal iz Hrastnika, Trbovelj in Zagorja ob Savi poln avtobus potnikov,ki so želeli na koncert Nosil bom rdečo zvezdo. V soboto, 30.septembra, pa so lahko Zasavci ta koncert z glavno rdečo zvezdo Svetlano Makarovič doživeli v Delavskem domu Trbovlje.

Že ob prihodu na oder je Makarovičeva doživela velik aplavz in stoječe ovacije, ki so se med tri in pol urnim koncertom večkrat ponovile. Na odru je bila osrednji lik, ki je pripovedovala, pela, deklamirala in komentirala ter napovedovala nastopajoče.

Med temi so bili vrhunski igralci in glasbeniki kot na primer Janja Majzelj, ki je v prvem delu koncerta zapela tri pesmi, Polona Vetrih, Primož P Ram Siter in drugi. »Jedro Svetlanine stalne ekipe sestavljamo tudi Zasavčani, in sicer harmonikar Jure Tori, bobnar Janez Levec, basist Sašo Piskar,« je kasneje pojasnil Siter, glasbenik in aktivist iz Trbovelj. »Vsak koncert s Svetlano je posebno doživetje. Sam si predvsem štejem v čast, da me je sprejela med svoje. Včasih na odru pogledam levo in si rečem O, glej, skupaj nastopava. Pa sem še pred leti bral njene pravljice. Koncert v Trbovljah je bil prav poseben. Za nas, Zasavce in tudi za druge, saj vsi vedo, kakšne barve so Revirji in koliko nam pomeni izročilo upora. Trbovelj smo se res vsi zelo veselili!«

Tokrat so se poleg naštetih vključili v drugem delu koncerta tudi Zasavce: Vlada Poredoša s svojim triom in člane Rudarske godbe Trbovlje. Makarovičeva je v svojem komentarju pokazala, da ve, kaj pomenijo pesmi Nohšiht, Drejčnik Andrej in Adijo, knapi.

Glavni pa so bili seveda člani Tržaškega pevskega zbora Pinko Tomažič z bendom Dirty fingers. Dvorana je povzela za njimi pesmi kot so Hej, brigade, Bandiera rossa, Jutri gremo v napad in še posebej Vstajenje Primorske. Navdušila je tudi Martina Feri s Kraškimi ovčarji in Ovcami s pesmimi Sivi sokole, Konjuh planinom in Bella ciao. Je pa drugi del koncerta začel Primož Siter s svojo pesmijo Nosil bom rdečo zvezdo, po kateri je koncert dobil ime. Zaključila pa sta s Svetlaninim protestnim šansonom Kladivo in nakovalo.

Prireditev je potekala pod režijsko taktirko Nike Bezeljak ter v organizaciji Humanitarnega sklada Sapramiška.

In kako so komentirali koncert obiskovalci? Poleg navdušenja nad vrhunsko izvedbo in bogato vsebino so izražali hvaležnost legendarni književnici, da se je spomnila na take vrste protesta, ki je kritičen do pohlepa kapitala, do izkoriščanja malega človeka, ki je proti ščuvanju dela politike proti drugačnim kot so begunci, Judje, Romi, še posebej pa proti potvarjanju zgodovine. Partizanstvo in izdajalci ne sodijo v isti koš. In nikoli ne bodo.

Konkreten je bil tudi Marko Funkl, aktivist z Dola: »Koncert z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo mi je bil všeč predvsem zaradi naboja in sporočilnosti, ki se je v dvorani Delavskega doma Trbovlje čutila na vsakem koraku. Kultura je pomembna, ker lahko na najboljši način kritizira sistem, politiko in nastavlja ogledalo vsem nam. V preteklosti je ravno kultura s svojo kritično noto pomagala številnim borcem in borkam, da so junaško branili Slovenke in Slovence. Obenem je bil koncert tudi dokaz, da si ljudje želijo tovrstno angažirano kulturo in ne le dogodke brez sporočil.« Je pa Svetlana Makarovič večkrat poudarila, da se bo v bodočnosti vse uredilo. Nekaj pravic ljudem vedno ostane in na teh bodo gradili. Ko smo jo na koncu vprašali, kako se ji je zdelo v Zasavju, pa je ustrelila: »Tako kot mora bit!«

Fanči Moljk

Isti avtor