Predstavniki Fundacije Svečka so danes predali 9.682 evrov Varstveno delovnemu centru Zagorje za nakup specialno opremljenega kombija za prevoz oseb z epilepsijo. Sredstva je fundacija zbirala v Zagorju, Trbovljah in Hrastniku, in sicer 31. oktobra in 1. novembra 2015 v okviru akcije Manj svečk za manj grobov. Sredstva za VDC so se v Zasavju zbirala v okviru celotne akcije, v kateri je sodelovalo 90 organizacij iz 14 občin ter več kot 300 prostovoljcev, in s katero so skupaj zbrali več kot 30.000 evrov. Del teh so namenili lokalnim zdravstvenim in drugim organizacijam, na državni ravni pa za nakup profesionalnih reševalnih nosil za Gorsko reševalno zvezo Slovenije.
Ker dobrih devet tisoč evrov, ki so jih danes predali VDC-ju, predstavlja samo tretjino potrebnega denarja za vozilo, je predsednik Fundacije Svečka Primož Jelševar obljubil, da bo upravnemu odboru fundacije predlagal, da se tudi letos zbirala denar za isti namen. Ob tem se je zahvalil vsem sodelujočim prostovoljcem, Mateji Jelševar in Roku Janežiču, ki sta vodila akcijo po zasavskih občinah, vsem trem občinam, ki so prispevale največji del denarja, in vsem ostalim, ki so projekt podpirali. Dejal je, da gre za akcijo, s katero so začeli v Zagorju in si niso predstavljali, da bo postala prepoznavna po vsej Sloveniji. Opozoril je tudi na razloge v državi, ki botrujejo dobrodelnim akcijam.

Za sodelovanje se je Fundaciji Svečka, občinam in vsem prostovoljcem zahvalila direktorica Varstveno delovnega centra Špela Režun. Kot je dejala, je vesela, da tudi lokalna skupnost spoznava, kako jim državni sistem ne omogoča vsega, kar v centru potrebujejo, in jim zato pomaga. V VDC-ju je trenutno 126 uporabnikov v dnevnem varstvu. Specialno opremljen kombi za prevoz bi jim omogočal varne vožnje, ki jih opravljajo že skoraj dnevno, ko vozijo uporabnike k zdravniku ali različnim specialistom. Vsem, ki so zbirali denar, se je zahvalila in dejala, da si bodo v letošnjem letu prizadevali pridobiti še preostala sredstva, vozilo pa nabavili v začetku leta 2017.

Prireditve, ki so jo uporabniki Varstveno delovnega centra popestrili s kratkim programom, so se udeležili tudi direktorica občinske uprave Trbovlje Urška Poznič Goršek, župan Hrastnika Miran Jerič in direktor zagorske občinske uprave Rudi Medved.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekŠintlerja priplavala deset medalj
Naslednji članekLogarjeva in Napret zmagala