Na vzletišču Ruardi v Zagorju so 13. aprila organizatorji akcije Manj svečk za manj grobov slavnostno predali zbranih 8.670,29 evra Gorski reševalni zvezi Slovenije.
V dobrodelni okoljski akciji Manj svečk za manj grobov je lani sodelovalo 90 organizacij iz 14 občin, več kot 300 prostovoljcev in 15 koordinatorjev. Ti so 31. oktobra in 1. novembra z donacijami skupaj zbrali več kot 32.000 evrov. Sredstva so zbirali z namenom pomoči lokalnim zdravstvenim in drugim organizacijam. V Zasavju so ta sredstva namenili Varstveno delovnemu centru za nakup specialnega kombija.

Vsak od 14 lokalnih organizatorjev je del zbranih sredstev namenil Gorski reševalni zvezi Slovenije, s pomočjo katerih so ti kupili sedem profesionalnih zajemalnih nosil in drugo reševalno opremo. Kot je povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik, si že nekaj let prizadevajo za večjo opremljenost vseh reševalnih skupin, v kateri deluje več kot 900 prostovoljcev. V okviru Gorske reševalne službe Ljubljana, ki jo vodi Branko Žorž, deluje tudi reševalna skupina Zasavje. Sestavlja jo osem članov, od teh dva inštruktorja, njihov vodja pa je Franc Intihar. Na dogodku so prikazali tudi reševanje ponesrečenca na terenu z novimi nosili.

Zbrane je v imenu predstavnikov vseh zasavskih občin pozdravil direktor uprave Občine Zagorje Rudi Medved. Zahvalil se je prostovoljcem, organizatorjem in skupini gorskih reševalcev. »Dobro bi bilo,« je med drugim poudaril, »da bi nova oprema služila samo vaji in bila čim manjkrat uporabljena.« Zasavske občine bodo, je poudaril, projekt finančno podpirale tudi v prihodnje.

»Da smo Slovenci veliko boljši ljudje, kot imamo največkrat o sebi predstavo,« pa je poudaril Primož Jelševar, predsednik Fundacije Svečka. Zahvalil se je vsem sodelujočim in koordinatorjem. V mislih je imel vse prostovoljce, ki so v akcijo vložili svoj čas in energijo, koordinatorje, od katerih je projekt zahteval večmesečno delo, in nenazadnje gorske reševalce, ki se v prid humanitarnosti odrečejo tudi potnim stroškom. V Sloveniji je ogromno ljudi, ki delajo s srcem in pomagajo drugim, zato tisto, kar nam prikazujejo mediji, največkrat predstavlja našo izkrivljeno podobo. »Ta akcija po mojem mnenju odraža našo pozitivno naravnanost,« je svoje razmišljanje ob predaji zbranih sredstev sklenil Jelševar.

Dogodek so z glasbo popestrili harmonikarji Glasbene šole Zagorje pod mentorstvom Ivice Obrul, z recitacijami in plesom pa varovanci Varstveno delovnega centra Zagorje.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekPrepevali hrastniški otroci
Naslednji članekZunanji in notranji paraziti, bolezni in preprečevanje