ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Švagan: Medijske toplice nočna mora

Ob občinskem prazniku je običaj, da spregovori župan in predstavi aktualno dogajanje v občini, svoje mnenje o letu med praznikoma in načrte. Občina Zagorje praznuje danes, 9. avgusta, župan Matjaž Švagan pa je z napredkom v občini precej zadovoljen, čeprav ima pri delu tudi kakšno nočno moro.

Ob občinskem prazniku je običajno prvo vprašanje, kaj je v občini novega od prejšnjega občinskega praznika?

Zagotovo bo v zgodovini Zagorja leto 2023/2024 zapisano z zlatimi črkami zaradi velikih naložb, tako iz naslova evropskih sredstev, državnega proračuna, pa tudi sredstev občinskega proračuna. Govorimo o največjih investicijah, po njih sem se sprehodil tudi v svojem tekstu Pot s kolesom v zloženki ob občinskem prazniku.

Kaj ste v tem letu začeli graditi in kaj naj bi zaključili?

Začnem lahko kar z galerijo med Litijo in Zagorjem, kjer gre za veliko naložbo. Potem je tu železniška postaja, investicija v vrednosti 25 milijonov evrov, kolesarska steza, investicija okrog 8 milijonov, trije novi mostovi v višini okrog 2,5 milijonov evrov. Skratka, skupno se približujemo višini investicij okrog 50 milijonov evrov. Vesel sem, da smo zgradili nove prostore knjižnice v Zagorju, da že 60 let pripravljamo Slikarsko kolonijo Izlake – Zagorje, da vseskozi urejamo Evropark in vanj dodajamo nove vsebine, da urejamo glavno cesto skozi Kisovec. Tudi sam se vsak dan vozim po gradbišču ceste, ki včasih prinaša slabo voljo med voznike. Vendar bo po ureditvi Kisovec dobil podobo sodobnega evropskega predmestja. Na Izlakah sem zadovoljen, da se prenavlja Dom starejših Polde Eberl Jamski, uredili smo medgeneracijski fitnes na športnem igrišču, urejamo, kot sem omenil, tri dotrajane mostove na regionalni cesti in še bi lahko našteval. Tudi v okoliških krajevnih skupnostih skrbimo, da z vedno novimi naložbami bogatimo prostor in življenje v njem.

To je, kot vedno pravim, zasluga vseh, ki delamo in razmišljamo pozitivno o razvoju zagorske doline. Vsekakor vse tisto, kar nas čaka tudi v prihodnje, da bomo Zagorje postavili še na višji nivo. Kot smo ga v tem času na primer na področju športnih uspehov, bodo v prihodnje želi uspehe tudi v gospodarstvu. Navsezadnje bomo v Zagorju postavili največji brezogljični center za razvoj baterij in vodika, kar bosta podprli s sredstvi tudi EU in država Slovenija iz naslova Pravičnega prehoda za Zasavje.

Ste torej zadovoljni?

Zagotovo lahko zatrdim, da je to mandat, ki bo zelo zahteven, po drugi strani pa upam, da bo oblikoval največjo srečo celotne zagorske doline.

 

Velike naložbe so največkrat stvar države. Kako pa kaže razvoj drugih dejavnosti v občini?

Vsekakor je pomembno, da smo na področju sociale še vedno socialna občina, socialno naravnani. Seveda moram kritično spregovoriti o povprečnini. Žal danes ugotavljamo, da bodo ob takšnih vremenskih neugodnostih v prihodnje občinski proračuni zgolj zalagali denar za intervencijske ukrepe. Računam, da bo na tem področju država priskočila na pomoč ne samo s povprečninami, ampak tudi s sredstvi. Obljube so, bomo videli, kakšna bo realizacija. Ko govorimo o velikih neurjih, ki niso medijsko izpostavljena, govorimo o več 10 tisoč evrih škode, ki se pojavlja vsak teden na cestni infrastrukturi in na ostali občinski infrastrukturi.

Zadovoljen pa sem, da se je z novimi knjižničnimi prostori vpis osnovnošolske in predšolske populacije v knjižnico enormno povečal. Veselim se gradnje gasilskega poligona, urejanja avtokampa, novih medgeneracijskih igral v Evroparku, novega športnega parka pri Proletarcu, vsepovsod je kaj novega.

Osnovne šole?

Tudi v osnovnih šolah je marsikaj novega, čeprav nas čaka na tem področju še veliko izzivov, predvsem telovadnica na Izlakah, Okrogarjeva šola …

 

So kakšne stvari, s katerimi niste zadovoljni? Ki bi jih lahko hitreje urejali, pa nekako ne gre?

Vsekakor so nočna mora Medijske toplice, ki so v privatni lasti. Seveda to vsak mandat pripisujejo meni, lokalni skupnosti, pa kaj prida več, kot pritiskati na lastnika, da jih uredi, ne moremo storiti. Upam, da naj bi se v prihodnjih tednih končno le oblikovala nadaljnja strategija Medijskih toplic.

Kaže na to, da bi se lahko kaj premaknilo?

Kakršnakoli izjava v tem trenutku bi bila zgolj populistična v okviru praznovanja občinskega praznika. Lastnik je tisti, ki je že povedal, kaj naj bi naredil z objektom in prostorom. To je predstavil zagorski javnosti, občinskemu svetu. Žal pa načrtov zaradi razumljive in nekaterih nerazumljivih okoliščin še ni pričel uresničevati. Jih bo pa moral pojasniti tudi lokalni skupnosti.

S čim se boste največ ukvarjali v naslednjem letu, do naslednjega občinskega praznika?

Sigurno nas čakajo projekti, za katere bomo koristili sredstva pravičnega prehoda, to pomeni opremljanje obrtne cone Kisovec – Loke 2. Naložba bo znašala okrog 1,5 milijona evrov. Zemljišče smo že prodali družbi Skitti, ki naj bi zgradila novo tovarno na površini 6.000 kvadratnih metrov. Javni razpis je zaključen. Hvaležen sem družbi Skitti, ki bo prodala svoje sedanje prostore Kemijskemu inštitutu, da se vzpostavi najmodernejši brezogljični kemijski center, kot sem rekel uvodoma, ki ga ni od Aten do Münchna in ki postavlja Zagorje na evropski in svetovni zemljevid.

Kako ste zadovoljni s sodelovanjem z državo?

Glede na dane razmere smo z državo zadovoljni. Zaključujemo nekaj ključnih projektov, o nekaterih pa se še pogajamo. Gre predvsem za projekte, o katerih smo se začeli pogovarjati že pred ukrajinsko krizo in čakamo na pozitiven rezultat.

V zadnjem času se zdi, da je sodelovanje med zasavskimi občinami boljše. Kako vi gledate na to?

Vsekakor je sodelovanje vzorno, kar dokazujemo tudi v komunikaciji z Vlado Republike Slovenije. Sam kot podpredsednik Državnega sveta zagovarjam interese vseh treh občin oziroma lokalne skupnosti, kjer sem bil izvoljen v Državni svet. Naša občina je bila vedno zadnja, ki bi bila razdiralka regijskega sodelovanja, kar se je v preteklosti skušalo kazati. Sodelovanje med štirimi občinami (v naslednji finančni perspektivi je zasavska tudi občina Litija) in razvoj regije v okviru kohezije je vzorno.

Ceroz ste nekako rešili?

je bila težka zgodba. Danes pa je to po zaslugi županov, ki smo ostali v družbi Ceroz, dobra zgodba. Vrnila se je tudi Občina Trbovlje, dogovorili smo se o odprtih zadevah. Tudi zasluga direktorja in zaposlenih v družbi Ceroz je, da smo danes tam, kjer smo. Da je to vzorčni primer, kako rešuješ stvari v življenju.

Kako vi gledate danes na Zagorje v primerjavi s tridesetimi leti nazaj, ko ste prevzeli Občino?

Danes pokojna kolegica, tovarišica in lahko bi rekel tudi prijateljica Valerija Skrinjar Tvrz, mi je nekoč rekla prisrčno, iz srca: »Če bi se nekdo danes vrnil iz preteklosti v sedanjost, bi prišel sigurno v najmodernejše evropsko mesto in to mesto je neprepoznavno.« Danes je Zagorje zagotovo blagovna znamka, kot sem že večkrat rekel, ki se ne deli na tvoje in moje, ampak na naše, in je vzorčen primer tudi za razvoj, kot bi lahko bil v celotni Sloveniji.

Kakšno bo Zagorje čez 10, 20 let?

Mislim, da bo v tem mandatu veliko stvari urejenih in bo potem potrebno samo še vzdrževati. V naslednjem obdobju bo zagotovo aktualna zgodba bazena v Zagorju, ki jo bomo morali rešiti. In jo bomo zagotovo rešili v smislu, da bo zelo jasno začrtana pot, da generacije v Zagorju dobijo bazen. Seveda nam v prihodnjih letih ne bo zmanjkalo drugega dela: veliko dela bomo imeli na krajevnih oz. lokalnih cestah in javnih poteh, čaka nas rekonstrukcija Ceste 9. avgusta od Delavskega doma do priključka za Slačnik, omenil sem že šole in vrtce, tukaj je vedno treba kaj postoriti, izboljšati, tudi ostala družbena infrastruktura bo morala prti na vrsto. Skratka, dela je veliko, želja še več in vsekakor si želim, da bi lahko izpeljali čimveč načrtov. Seveda pa brez dobrega sodelovanja z občinskim svetom in sveti krajevnih skupnosti, nenazadnje pa tudi brez strpnosti občank in občanov ne bi šlo. Ampak v Zagorju vse to imamo, zato lahko vsem ob koncu vsem rečem le hvala in s pozitivo naprej.

MP

Foto: Občina Zagorje


 

Isti avtor