sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Švagan, Gabrič, Medvešek ali Funkl

Neuradni rezultati županskih volitev v Zasavju so nedvoumni. Volilci so se odločili v Zagorju in Trbovljah za dosedanjega župana in županjo. V Hrastniku bitka za županski stolček še ni končana.

Zagorjani so skoraj 77,78 odstotkov glasov namenili dosedanjemu županu Matjažu Švaganu (ZGN – Zagorje gre naprej – združenje za napredek Zasavja). Slavko (Alojz) Jelševar (SLS _ Slovenska ljudska stranka) je prejel 16, 48 % glasov, Željko Železnik (SD – Socialni demokrati) 3, 65%, Bojan Simončič (NSi – Nova Slovenija – krščanski demokrati) pa 2,10 %. Zagorjani so se torej po pričakovanju skoraj plebiscitarno odločili za župana z enim najdaljših županskih stažev v Sloveniji.

V Trbovljah je volitve suvereno dobila dosedanja županja Jasna Gabrič (IO stranke Lista Jasne Gabrič za Trbovlje), ki je prepričala kar 67,18 % volilcev. Ostali kandidati so si razdelili ostalo tretjino glasov. Jože Pustoslemšek (Rafael Žlak in skupina volilcev) je prejel 11,48 % glasov, Alenka Forte (Kandidacijska konferenca OO SDS Trbovlje) 11,05 %, Sibila Ložina (ObO Socialni demokrati Trbovlje) 4,47 %, Andrej Bregar (Matic Cestnik in skupina volilcev) 3,33 %, Gorazd Kajič (Desus – Demokratična stranka upokojencev Slovenije) 1,54 % in Bojan Kovačič (SNS – Slovenska nacionalna stranka) 0,95 %. Trboveljčani torej še naprej močno zaupajo dosedanji županji.

V Hrastniku se je obetal najbolj srdit boj. In tako je tudi bilo. V prvem krogu ni nihče od sedmih kandidatov prejel dovolj glasov, da bi bil izvoljen. V drugem krogu se bodo Hrastničani odločali med Janijem Medveškom in Markom Funklom. Največ glasov hrastniških volilcev je prejel Jani Medvešek (Vinko Žagar in skupina volivcev Lista za našo dolino) 30,29 %, Marko Funkl (Sašo Žekar in skupina volivcev Lista naš Hrastnik) 22,57 %,Božo Majcen (Božo Majcen in skupina volivcev Lista srečno, Hrastnik (19,13 %), Gregor Pajić (Gregor Pajić in skupina volivcev Lista Gregorja Pajića) 16,42 %, Vojka Šergan (SMC – Stranka modernega centra) 7,40 %, Franc Bokal (ZL-DSD – Združena levica – Demokratična stranka dela) 3,27 % in Darko Šrenk (SPS – Socialistična partija Slovenije) 0,92 %. V Hrastniku torej Medvešek in Funkl tečeta drugi krog.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor