Matjaž Švagan, župan občine Zagorje, je vedno zanimiv sogovornik. Ob letošnjem občinskem prazniku smo ga povabili na skodelico kave in ščepec pogovora.

Letošnje leto je zelo posebno, kako občutite to ob občinskem prazniku Zagorje?

Takšnega praznika, kot letos, še ni bilo. In tudi takšne situacije, kot je zaradi Covida-19 v teh mesecih, prav gotovo ne. Zagorje je popolnoma drugačno, v narekovajih mrtvo mesto, brez dogodkov. Običajno smo imeli ob občinskem prazniku več deset različnih prireditev. Celotna dolina je živela s praznikom, sedaj pa smo zazrti sami vase. Kot župan pa s svojo vizijo, energijo, idejami in programi skušam vlivati novo upanje. Trudimo se za uspešne investicije in ustvarjanje pogojev za življenje, kot v preteklosti.

S čim ste od lani do letos, od občinskega praznika do občinskega praznika, najbolj zadovoljni?

Najbolj sem vsekakor zadovoljen z modernizacijo regionalnih cest v občini Zagorje ob Savi. Tako je bila posodobljena cesta v Sopoti proti Litiji, pa cesta proti Mlinšam, proti Vidergi. Zame pa je bil največji dogodek ta, da je država odkupila Prvine in da smo dobili center obšolskih dejavnosti. Vesel sem, da ta objekt ni doživel podobne usode kot Medijske toplice, da dom ni postal hiša strahov, ampak je dobil novo vsebino, energijo. Danes sicer zaradi Covida-19 nima obiska, ampak kasneje pričakujemo letno od 1500 do 2000 učenk in učencev iz cele Slovenije.

Kateri projekti so tisti, ki so v zadnjem času ključni za občino Zagorje?

Kot veste na področju brezposelnosti »podiramo rekorde« v osrednjem delu Slovenije zaradi nizke brezposelnosti. Seveda še vedno ostaja populacija, ki ne dobi zaposlitve, predvsem gre tu za visoko izobražene. Zato je migracija izven občine še vedno velika. Smo pa pod slovenskim povprečjem po brezposelnosti. Prav gotovo je obrtna cona tista, ki bo domačim podjetjem dala dobre pogoje še za dodatno zaposlovanje ljudi ter za razvoj podjetij. Prav tako bo pomemben regijski gasilski center, poligon za gasilce iz Zasavja oz. osrednjega dela Slovenije. Pomembna bo tudi energetska sanacija upravne stavbe Svea, kjer bodo prostor dobile Glasbena in baletna šola ter Regionalna agencija za razvoj. Pomembno je, da bomo končno pričeli z obnovo in energetsko sanacijo Osnovne šole Toneta Okrogarja. Pričenjamo z obnovo vseh ulic v občini, tistih, ki so bile poškodovane ob urejanju nekaterih vodov pred 25 leti. Vzpostavil se bo sistem optike. Tudi ostale akterje smo pozvali, da se pridružijo temu projektu, da vzpostavimo novodobne tehnologije.

Kaj je novega glede Medijskih toplic?

Sedaj je sedma dražba, ta dražba se razlikuje od ostalih, ker je potrebna varščina  v višini 20.000 evrov, da se izognejo manipulacijam tistih, ki so dajali ponudbe brez da bi imeli jasno strategijo, vizijo. Vsakodnevno spremljam, se pogovarjam, ampak kot sem rekel, škarje in platno ima tu stečajnik, glavni upnik in pa sodišče.

Kaj pričakujete?

Pričakujem in si želim, da bo investitor naredil dobro zgodbo, uspešno, ki bo pozitivno vplivala na razvoj celotne Zagorske doline.

Kakšni so temeljni načrti za prihodnje leto v Zagorju?

Poleg tega, kar sem že poudaril je vsekakor pomembna ureditev kolesarske steze do Železniške postaje Zagorje preko Kisovca in Izlak do Orehovice z vzpostavitvijo sistema izposoje električnih koles. V naši občini naj bi jih imeli na razpolago 50. To naložbo bomo poskušali nadgraditi še z dodatno ponudbo občankam in občanom v Zagorju, smo v zaključni fazi pogovorov, da z evropskimi sredstvi pridobimo tudi električni vlak za 30 ljudi, ki bi povezoval kraje med krajevnimi skupnostmi iz Nature 2000. Uspešno črpamo evropski denar, naši projekti so dobri. Evropa to sofinancira, tudi urejanje peš poti, označbe v občini, zato se lotevamo takšnih projektov.

V tem pogovoru ne moreva mimo tega, kar se dogaja na Cerozu. Kako zdaj gledate na to situacijo?

Preveliko razpravljanje o zgodbi za nazaj v danem trenutku ni  tako pomembno. Pomembno je, da se ozremo v sedanjost in prihodnost. Imamo konstituirano skupščino, imamo direktorja, ki vidi rešitve in ostaja v Cerozu, tako da je prižgana luč na koncu tunela. Zgodba ni enostavna, je težka zaradi preteklih dolgov, velik problem je tudi to, ker Trbovlje izstopajo iz Ceroza. Vsa zgodba bi bila bolj enostavna, če bi Trbovlje ostale partner v Cerozu, ampak na koncu se vsak sam odloča. Kritizirati nekoga v danem trenutku ni ok. Dovolj smo stari, da vemo, kaj delamo. Vsak sam ve, kaj dela in kaj je dobro za lokalno skupnost.

Kaj čaka Zagorje v prihodnosti?

Sigurno, kot sem v preteklosti že govoril, bo Zagorje še bolj uspešna blagovna znamka. Biti občan in občanka občine Zagorje pomeni ponos. Prepričan sem, da imamo najboljšo blagovno znamko med občinami v Sloveniji, to je moj cilj. Zadovoljen sem, da 99% občanov reče, da je veselih in ponosnih, da živijo v občini Zagorje.

Marko Planinc

Foto: Robi Verbajs

Prejšnji članekZagorelo vozilo
Naslednji članekV Zasavju le še 11 aktivnih okužb