nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Suho oko

Stabilen solzni film omogoča dobro počutje, dober in jasen vid. Suho oko lahko nastane zaradi zmanjšane produkcije solznega filma ali povečanega izhlapevanja solz. Pojavijo se suhe lise na površini očesa, kar povzroči občutek draženja in slabši vid.

Znaki se po navadi pokažejo v obeh očesih. Najprej kot nelagoden občutek, občasno kot pekoč, zbadajoč, pikajoč občutek. Lahko imate občutek peska ali tujka v očesu, postanete preobčutljivi na svetlobo ali se občasno prekomerno solzite. Z napredovanjem bolezni se pri nekaterih pojavijo okvare na površini roženice in moten vid.

Tvorba solz se na splošno zmanjšuje s staranjem. To pogosto tudi spremlja različne bolezni – pojavi se npr. po obsevanju, nekaterih očesnih operacijah. Pri ženskah se nastajanje solz dodatno zmanjša v menopavzi, na kar vpliva pomanjkanje estrogena. Vzrok so lahko tudi nekatera zdravila, prehrana, okolje in navade.

Bolezen suhega očesa se je včasih smatrala kot stanje zmanjšanega volumna solznega filma, zdaj pa je prepoznana kot vnetna motnja, ki prizadene celotno očesno površino, vključno z vekami in dodatki. Bolniki s suhim očesom izgubljajo epitelne celice roženice veliko hitreje kot pri normalnem staranju.

Suho oko se diagnosticira na osnovi znakov in simptomov – bolj se upoštevajo simptomi (občutki), ki jih pove bolnik, kot znaki, ki jih pri določenih testih opazi zdravnik. Na osnovi več kliničnih testov se opredeli diagnoza suhega očesa.

Suho oko je lahko posledica različnih bolezni (revmatske, ščitnica, sladkorna bolezen, ..). Suhe oči povzročajo tudi pitje alkoholnih pijač, nekatera zdravila (antihistaminiki, antidepresivi, diuretiki, …), operacije oči z laserjem, raba kontaktnih leč. Bolniki, ki stalno uporabljajo kapljice npr. protiglavkomske kapljice, sčasoma razvijejo suho oko zaradi kroničnega vnetja veznice.

Suho oko vpliva na branje – predvsem z računalnika, vid pri vožnji in na vsakodnevno življenje. Resnost simptomov močno vpliva na depresijo in anksioznost.

Zdravljenje je pogosto težko tako za zdravstvene delavce kot bolnike. To je predvidoma zato, ker je velik razmak med znaki in simptomi, med vzroki, ki so pripeljali do suhega očesa (vnetje vek, pomanjkanje vodnega dela solznega filma, …), kompleksne etiologije, malo diagnostičnih testov in odobrenih metod zdravljenja. Poleg tega na zdravljenje vpliva tudi bolnikovo sodelovanje.

Zadnja leta se je zavedanje bolnikov, kako pomembno je sodelovanje pri zdravljenju suhega očesa, povečalo.

Zgodnja diagnostika in agresivno zdravljenje suhega očesa je ključno pri zniževanju nelagodja in negativnega vpliva na kakovost življenja ter na pojav razjed in brazgotin na roženici. Ozaveščanje bolnika je ključno za zdravljenje suhega očesa. Gre za kronično bolezen, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje in potrpljenje, da dosežemo učinek. Pomembno je, da se izogibamo cigaretnemu dimu, suhi vročini, klimatskim napravam.

Umetne solze so ključno zdravilo za blago do zmerno suho oko in omogočijo takojšnje olajšanje. V majhnih kliničnih študijah so dokazali, da povečajo stabilnost solznega filma, zmanjšajo težave na površini očesa, povečajo občutljivost na barve, izboljšajo vid in povečajo kvaliteto bolnikovega življenja.

Zdravila za suho oko imajo velik razpon delovanja – od manj do bolj viskoznih kapljic, gelov in mazil. Bolj viskozne so primernejše za bolnike z večjimi težavami, vendar je pri aplikaciji krajši čas vid meglen. Dokazali so, da je uživanje omega 3 kislin oblažilo simptome suhega očesa. Za zdravljenje vnetja lahko zdravnik (oftalmolog) predpiše različna zdravila tako za aplikacijo v oči, kot tudi peroralna.

Kaj lahko storimo sami?

Izogibamo se sprožilcem – suh zrak, cigaretni dim. V prostoru vzdržujmo vlažen in čist zrak. Pri delu z računalnikom, gledanju televizije, branju je potrebno pogosto mežikanje, da oko navlažimo in odpravimo nečistoče s površine. Svetuje se tudi preventivni obisk oftalmologa, če ste starejši od 40 let, kljub temu, da nimate težav z očmi.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

www.lekarna-pusnik.si

lekarna-pusnik-logo

Previous article
Next article

Isti avtor