Kar 25 let že praznuje Združenje ekoloških kmetov Zdravo življenje. V okviru letnega plana so tudi letos v sodelovanju z KGZ Ljubljana izvedli dve strokovni ekskurziji po slovenskih ekoloških kmetijah.
Zadnji teden v avgustu smo se na sončno sredo podali v Posavje, kjer smo si ogledali tri ekološke kmetije. Najprej smo si na Studencu pri Sevnici ogledali nasad maronov (kostanjev). Več o tej panogi nam je razložil mladi kmet Miha Metelko, ki je skupaj z ženo Saro poskusil nekaj drugačnega, kot smo vajeni. Poleg tega se ukvarjata še s pridelovanjem medu (360 čebeljih družin) in vzgajanjem matic, ki jih tržita pod lastno znamko predvsem v tujini. Oba strokovno izobražena, polna elana, odločena za lepšo in bolj zdravo prihodnost ekološko kmetovati, sta se pogumno spopadla z vsemi izzivi in težavami.
Pot nas je nato vodila proti Krškem na kmetijo in vinarstvo Kerin, ki je delno ekološka. Tu nas je gostoljubno sprejel gospodar Lojze Kerin in nas popeljal skoraj sedem metrov pod zemljo v vinoteko in tam slikovito in zanimivo predstavil delo, ki ga terja pridelovanje kakovostnega vina ter različne sorte in njihove značilnosti. Degustacija vin je potekala v avtentični kleti ob okusnem prigrizku in njegovih zanimivih razlagah.
Eno njihovih posebnosti je vino bela frankinja, pridelano iz modre frankinje. Nekatera vina je imenoval kar po svojih hčerkah in jih s tem zelo razveselil. Tudi harmoniko zna dobro raztegniti in vrhunska interpretacija Pavčkove pesmi Nekje na Dolenjskem so kraji, te pusti odprtih ust, solznih oči in lepih vtisov polni dušo.
Močno je že pripekalo sonce, ko smo se ustavili še na Sadjarski kmetiji Radej pri Senovem, kjer se s to panogo ukvarja že nekaj generacij. Trenutni mladi gospodar Blaž Radej nas je na hitro popeljal na ogled raznovrstnih nasadov, potem smo se raje umaknili v senco. Imajo lastno hladilnico in sušilnico sadja. Prodajajo doma in na tržnici, veliko pa tudi v javne ustanove.
Seveda pa se vsi najbolj veselimo ekskurzije, ki jo izvedemo kar na kmetijo enega naših članov. Letos je svoje duri v mrzlem septembrskem dnevu gostoljubno odprla družina Anamarije in Silvestra Grilj iz Velike vasi v občini Moravče. Redijo po nekaj vsakih živali (cikasto govedo, konji, pujsi), nekaj več koz, največ pa ovc bovške pasme, katerih mleko v svoji sirarni predelajo v sire, skuto in jogurte. Z ogromno težavami so se spopadali v vseh teh letih, ko sta se Anamarija in Silvo priselila na kmetijo Silvovega strica. Ni jim prizanesel niti požar, ki jim je leta 2013 uničil ravno obnovljeni hlev. Res jim velja čestitati za ves pogum in vztrajnost, da niso obupali.
Svojo predstavitev njihove kmetije je Silvo popestril z mnogimi zanimivimi prigodami. Srečen je, da je lahko doma, čeprav ima ogromno dela. Povedal je tudi, da mu zadovoljstvo njegovih zvestih strank veliko pomeni. Res je ogromna vzpodbuda, ko mu kdo od njih reče: »Hvala, ker se trudite za nas, da lahko dobro jemo!«
Pa tudi mi smo tisti dan res dobro jedli. Od mesa domačega kozlička, do ocvrtega ovčjega sira. Odlično so nas pogostili v novi, leseni degustacijski sobi, kjer načrtujejo še marsikaj.
Na vsaki ekskurziji vidimo kaj novega in zanimivega, drugačnega. Poleg tega je to še priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj. Letos pa smo vse te dogodke izkoristili še za pripravo na praznovanje 25- letnice delovanja združenja, ki je za nas velik zalogaj in terja veliko priprav.
Francka Toman
Foto: Francka Toman