Na Srednji šoli Ravne so se 21. marca dijaki pomerili na sedmem državnem tekmovanju računalniških šol. Tekmovalci so imeli na voljo tri ure in v tem času so uporabljali skoraj vse znanje, ki so ga dobili v šoli. Za STPŠ sta pod mentorstvom Žige Podplatnika in Simona Kmetiča tekmovala Nejc Ačkun in Jernej Leskovšek. Delo sta si razdelila. Ačkunova naloga je bila izdelava internetnih kablov (namestitev konektorjev), postavitev omrežja (konfiguracija stikala in delovne postaje) ter izdelava namizne aplikacije (aplikacija v jeziku C#), Leskovškova pa izdelava podatkovne baze (narejene v Microsoft SQL Server Management Studio) in spletne aplikacije (napisane z jezikom PHP, ter uporabo HTML in CSS). Dijaka sta na tekmovanju zasedla tretje mesto.
Na Ravnah so tekmovali tudi elektrotehniki. Tekmovanja sta se pod mentorstvom Vasje Markiča udeležila Nejc Friškovec in David Kusić. Dijaka sta na tekmovanju zasedla osmo mesto.

V Ljubljani je na Fakulteti za računalništvo in informatiko 25. marca potekalo državno tekmovanje ACM iz računalništva in informatike. Tekmovanja se je udeležilo 114 dijakov računalniških šol, od tega 9 s STPŠ. Njihov mentor je bil dr. Uroš Ocepek.

Tekmovalci so dobili pet nalog. Za vsako so morali napisati čimbolj učinkovit algoritem oziroma funkcijo s programskim jezikom ali pa opisati postopek. Jernej Leskovšek, dijak četrtega letnika STPŠ, ki je postal državni prvak v programiranju, je za reševanje uporabil jezik Python, ter opis vsake vrstice kode s komentarji oziroma psevdokodo.

STPŠ je tako ubranila naslov državnega prvaka v programiranju, ki ga je lansko šolsko leto dosegel Tomaž Martinčič. Tekmoval je tudi Miha Krajnc, dijak drugega letnika, ki je zasedel peto mesto.

ZT

Prejšnji članekTrboveljski dijaki znajo z denarjem
Naslednji članekNa Kalu že 35 let