V torek, 12. aprila, je v krožišču na Ljubljanski cesti v Litiji župan občine Litija Franci Rokavec skupaj s predsednikom mestne skupnosti Litija Borisom Doblekarjem in predsednikom Čebelarskega društva Litija Srečom Rozino odkril skulpturo posvečeno 100. obletnici čebelarske pravde v Litiji.

Ob odstiranju s tkanino zakritega kipa so bili prisotni tudi slavnostni govornik, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, akademski kipar Zlato Rudolf, podžupanja Lijana Lovše, podžupan Filip Fele in izvajalec del Vinko Praprotnik.

Nova skulptura je opomin na izjemno dogajanje po tragičnem masovnem poginu čebel pred 100 leti, na začeto in dobljeno čebelarsko pravdo litijskih čebelarjev – prvi dobljeni ekološki boj v slovenski zgodovini in ustanovitev Čebelarskega društva Litija.

Kamnita skulptura, odkrita na 70. rojstni dan mesta, predstavlja lipov cvet, ki je simbol ljubezni in sožitja med ljudmi, čebele pa so simbol miru in blagostanja vseh nas. Skulptura iz kraškega kamna je delo domačina, akademskega kiparja Zlatka Rudolfa in je visoka okrog 2 metra.

Krajši kulturni program je pripravila Knjižnica Litija v sodelovanju z JZKMŠ Litija. V njem so sodelovali Pihalni orkester Litija, član Slovenskega okteta Darko Vidic ob spremljavi zasavskih rogistov, članica društva LILA Magda Groznik in Moška vokalna skupina Lipa.

Savus

Foto: Občina Litija