ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Stol goseničar in defibrilator za Zdravstveni dom Zagorje

Zdravstveni dom Zagorje je od danes bogatejši za kardiološki stol goseničar in zunanji defibrilator. Oboje je domu podelila Fundacija Svečka, ki je opremo nabavila z dobrodelnimi sredstvi. Sredstva dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov 2017 so organizatorji iz petnajstih krajev zbirali z namenom pomoči lokalnim zdravstvenim in drugim organizacijam. V akciji je sodelovalo 114 organizacij iz 15 občin ter več kot 400 prostovoljcev, ki so v času od 31. oktobra do 1. novembra 2017 z donacijami skupaj zbrali več kot 37.000 evrov. Kot je povedal predsednik Fundacije Svečka Primož Jelševar, je z odzivom akcije zelo zadovoljen. Največ sredstev so zbrali v Zagorju, kjer po njegovem mnenju živi prava solidarnost. Zahvalil se je tudi Občini Zagorje ob Savi, ki vsako leto prispeva svoj delež denarja. V imenu Občine je zbrane pozdravil v.d. direktorja občinske uprave Matej Drobež. Dejal je, da Občina akcijo podpira in jo bo tudi v bodoče, saj je pomembna tako humanitarno kot okoljsko. Z zastavicami namesto svečk na grobovih umrlih namreč akcija tudi osvešča, kako za poklon umrlim ni potrebno prižigati sveč, ki so zaradi velikih količin zdaj dokazano postale okoljsko breme.

Dar je sprejela direktorica Zdravstvenega doma Zagorje Danica Slapar, ki se je v svojem govoru tudi vsem organizatorjem in prostovoljcem iskreno zahvalila zanj. Nato so reševalci Zdravstvenega doma Zagorje tudi demonstrirali uporabo novega stola, ki bo pomembno razbremenil zdravstvene delavce pri prenosu obolelih oseb po stopnicah. To je za ZD Zagorje prvi tovrsten stol z vgrajenim motorjem. Vreden je okrog 7.000 evrov. Pri vhodu v ZD Zagorje pa so si prisotni lahko ogledali tudi nameščen nov zunanji defibrilator. Skupna vrednost doniranih sredstev ZD Zagorje je znašala 11.421 evrov.

Čez slabe tri tedne bo stekla že jubilejna, deseta akcija Manj svečk za manj grobov, ob čemer je Primož Jelševar povedal, da bodo prostovoljne prispevke zbirali za družino iz Zagorja, katere članica se je pred nekaj leti ponesrečila in utrpela tako hude posledice, da je postala tetraplegik. Ko je izvedel, da so njena osnovna zdravljenja in nega samoplačniški, česar si družina ne more privoščiti, se je takoj odločil, da bodo v jubilejni akciji zbirali humanitarne prispevke zanjo.

Tatjana Polanc Kolander

Previous article
Next article

Isti avtor