Trboveljčan Uroš Stoklas se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Izjemen športnik, kegljač in ultra kolesar, je v Radljah ob Dravi kegljal neprekinjeno 24 ur. Vsako uro je odigral 24 normalnih kegljaških tekem v 24 kraj 120 lučajev dosegel izjemen povprečni rezultat 623 kegljev.

Uroš Stoklas je izjemen kegljač, dolgoletni slovenski državni reprezentant, večkratni svetovni prvak. Letos se je lotil neverjetnega podviga: 24 ur kegljanja za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. In uspelo mu je.

Kegljati je začel v petek ob 16. uri. Pri podiranju kegljev in svetovnega rekorda so mu pomagali s kegljanjem na sosednjih stezah Bowling centra Bajta izmenično njegovi sotekmovalci. Med njimi je bila elita svetovnega kegljanja, Slovenec Boris Benedik, Srb Vilmoš Zavarko, Madžar Tamas Kiss, svetovni rekorder Čongor Baranj iz Srbije in drugi. Pridružili so se jim tudi domači kegljači, predvsem z območja Maribora in Koroške.

Stoklas je vsako uro počival pet minut, skupaj pa je odigral 24 tekem s po 120 lučaji. Povprečen rezultat je bil 622,7. Dogajanje so dokumentirali s posnetki in uro, vse pa bo poslano na Guinnesovo knjigo rekordov. »Železna volja in vztrajnost mi že od nekdaj pomagata pri doseganju na prvi pogled nemogočih ciljev. Tako sem v kegljanju na svetovi ravni osvojil vse, kar je mogoče. Devet zlatih medalj na svetovnih prvenstvih in pokalih, kar je najvišja lovorika, ki jo lahko kegljač doseže. A ker ne spim na lovorikah in vedno iščem nove izzive, sem si zdaj zadal nekaj, kar si ni še nihče,« je povedal Trboveljčan po 24 urah, ki jih je preživel na kegljaški stezi.

Stoklas še vedno tekmuje v kegljanju. Znan pa je tudi kot ultra kolesar, trikratni udeleženec najtežje svetovne ultra kolesarske dirke RAAM v ZDA. Še vedno je član slovenske kegljaške reprezentance. Nastopal je tudi za Makedonijo in bil z njo svetovni podprvak. Svojo kegljaško pot je pričel v domačem Rudarju, klubske lovorike je osvajal z različnimi klubi, kot so Iskraemeco, Osijek, Zadar, Rot Weiss Zerbst, Staffelstein in Zaprešić.

Savus

Foto: osebni arhiv