Prve dni avgusta, bolj točno 3. avgusta, bo minilo sto let od rojstva enega najbolj prepoznavnih Zagorjanov, Ladka Korošca. Izjemen basist, prvak ljubljanske opere, je bil dolga leta eden vodilnih slovenskih opernih pevcev, cenjen na vseh svetovnih odrih. Ni bil le velik pevec, bil je tudi velik igralec, saj so bili vsi njegovi liki naravnost resnični in kot bi bili izrezani iz življenja.

Ustanova Fundacija Ladko Korošec, ki jo vodi Janez Lipec, se je odločila, da bo ob 100 letnici rojstva izdala ponatis knjige Ladka Korošca Na tista lepa pota. Župan Občine Zagorje Matjaž Švagan bo vsem osnovnim in srednjim šolam ter vsem knjižnicam od Litije do Radeč podaril po 3 knjige Koroščeve biografije. Knjigo bodo uradno predali predstavniki Ustanove Fundacija Ladko Korošec, Rudarskega pevskega zbora Loški glas in MPZ Ladko Korošec.

V ponedeljek, 3. avgusta, bodo predstavniki Ustanove Fundacija Ladko Korošec, Rudarskega pevskega zbora Loški glas in MPZ Ladko Korošec, k spomeniku pred Weibergerjevo hišo v Zagorju, v kateri je urejena spominska soba izjemnega pevca, položili cvetje. Skupina pevcev Rudarskega pevskega zbora Loški glas bo v rudarskih uniformah zapela venček Ladkovih najljubših ljudskih pesmi. Ladko Korošec je spoštoval rudarje in njihovo delo. Kot 3 letni deček je v rudarski uniformi sodeloval v paradi in igral na mali boben.

V petek, 23. oktobra, pa organizacijski odbor pripravlja koncert zagorskih pevskih skupin in opernih pevcev s programom pesmi, ki jih je imel Ladko Korošec najraje. Prireditev Poklon Ladku Korošcu bo v KC Delavski dom Zagorje.

Svet je spoznal in si zapomnil Ladka Korošca po vlogah, kot so: Don Bartolo (Seviljski brivec), Kecal (Prodana nevesta), Varlam (Boris Godunov), Leporello (Don Juan), Skula (Knez Igor), Kralj Treff (Zaljubljen v tri oranže), Sparafucil (Rigoletto), Marko (Ero z onega sveta), Sancho Pansa (Don Kihot) in Hovanski (Hovanščina).

Korošec je trikratni prejemnik Prešernove nagrade (1949, 1959 in 1978). Leta 1988 je prejel Zlato Liro, najvišje priznanje zveze združenje glasbenih umetnikov Jugoslavije.

Savus

Foto: arhiv Ustanova Fundacija Ladko Korošec