Vinjete za leto 2019 so rožnate, enako, kot vinjete iz leta 2011. Barve si sledijo po barvnem ciklusu. Prve vinjete so bile zelene, nato oranžne, modre, pa rožnate, rumene, turkizne, nato vijolične in rdeče, z letom 2016 pa se je barvni cikel začel ponavljati – obrnil se bo ponovno leta 2024. Vinjete iz novega ciklusa se od tistih iz prejšnjega razlikujejo po kovinskem pridihu.

Vinjete za januar so v prodaji od 1. decembra lani, ko so tudi postale veljavne, cene pa so enake kot že nekaj let prej. Letne za osebna vozila stanejo 100 evrov, mesečne 30, tedenske pa 15 evrov. Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov (cestninski razred 2B). Za motorna kolesa (cestninski razred 1) cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bo treba odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,5 evra.

Staro vinjeto je mogoče odstraniti s pomočjo sušilca za lase, nekateri prisegajo na aceton, obstajajo pa tudi posebna strgala za odstranjevanje vinjet.

Pa se splača tvegati in se po avtocestah voziti brez oziroma z neveljavno vinjeto? Kazen vas bo po žepu udarila precej bolj kot nakup vinjete. »Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne in ustrezno nameščene vinjete na vozilu se šteje za kršitev Zakona o cestninjenju in je sankcionirana s kaznijo 300 oziroma 500 evrov,« opozarjajo na DARSu.

Savus

Foto: DARS