Leta 2013 je v veljavo stopil Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki v svoji vsebini zapoveduje, da je potrebno najkasneje do 1. januarja 2017 namestiti detektor za zaznavanje ogljikovega monoksida. Detektorji so nujni v bivalnih prostorih, kjer so nameščene kurilne naprave, odvisne od zraka v prostoru. Če je torej ogrevalna naprava v kurilnici, detektor ni potreben, je pa potreben, če je peč v bivalnem prostoru, kjer ni urejeno prezračevanje. Okna ne štejejo kot prezračevalniki.
Ogljikov monoksid je plin brez vonja, barve in okusa, ki ga človek ne zazna, zato lahko ob izpostavljenosti pride do težav z zdravjem ali celo smrti.

Med tistimi, ki so Slovence (in Zasavce) opozarjali in jih še opozarjajo, da je namestitev detektorjev nujna, so tudi dimnikarji. A ti so, po besedah Damjana Ostrožnika, direktorja zagorskega podjetja Dimnikarji, »brezzobi tigri«. Uradne moči naj namreč na tem področju ne bi imeli, naj bi pa bili odgovorni za zastrupitev, če se bo ta zgodila nekaj dni po obisku dimnikarja.

Čeprav detektorji zaznavajo povišane koncentracije ogljikovega monoksida, ne morejo preprečiti vzroka težav. »Potrebno se je zavedati, da so omenjeni detektorji zadnji člen verige požarne varnosti v objektu pri uporabi kurilnih in dimovodnih naprav,« pravi Anton Lepoša iz podjetja Lepoša dimnikarstvo. »Ukrepi pri oskrbovanju kurilnih in dimovodnih naprav pred piskom detektorja so odvisni predvsem od uporabnika objekta.«

Uroš Verač, predsednik dimnikarskega ceha Slovenije, bi namestitev detektorja priporočal kar vsem, ki imajo toplovod. »Zastrupitev z ogljikovem monoksidom se lahko zgodi na vsakem koraku, ne samo ob uporabi peči.« Uporabnikom svetuje »naj se inšpektorjev ne bojijo. Vprašajo naj se, ali je njihovo življenje vredno več kot ‘gajba’ piva. Potem vprašanja, ali namestiti detektor ali ne, ne bo več.«

Martina Drobne

Prejšnji članekŠe 100 dni do Rudarskega maratona
Naslednji članekŽan Špilar na stopničkah