Robert Majcen, ustanovitelj in idejni vodja Fossily band-a, Hrastnik:
“S kuhanjem se ravno ne morem hvaliti. Pripravim kakšno ne preveč zahtevno jed, to pa je tudi vse. Da dobro jem, poskrbijo drugi. Obiskujem pa tudi restavracije, a ne prav pogosto. Poleti mi najbolj teknejo lahke jedi in solate. Ne morem se upreti sladicam in sladoledu. Jed, ki jo res ne maram, pa so vampi in krvavice. Tega tudi poskusil nisem, saj imam do te hrane nek odpor. Če na TV ni kaj posebno gledljivega, potem pogledam tudi kakšen del kuharske oddaje. Nisem pa tak “fan” kuhinje, da bi to redno spremljal.”


Sabina Remar, Miss Universe 2004, manekenka in oblikovalka nakita, Trboveljčanka, ki živi v Ljubljani:

“Priznam, kuham bolj poredko, saj mi čas tega ne dopušča. A ker sem po naravi perfekcionist, želim takrat, ko se spravim v svojo kuhinjo, da je jed popolna. Tako, da lahko rečem, da sem odlična »kampanjska« kuharica.

Moj prvi opravek vsako jutro je priprava sveže stisnjenega limoninega soka, ki ga spijem z mlačno vodo. To je moj vsakdanji ritual na tešče. Na ta način očistim telo vseh nečistoč, ki so se nabrale v telesu čez noč. Nato si največkrat pripravim smoothie iz sestavin, ki jih imam tisti dan doma. Vsekakor pa mora vsebovati kosmiče, oreščke, mešanico semen, jabolko, kakav v prahu, msm in cimet.

Moje prehranjevalne navade so mali obroki in večkrat na dan. Včasih se mi zazdi, da jem prav cel dan, čeprav le redko pripravim oz. skuham kaj bolj konkretnega. V poletnem času pa mi neizmerno ustreza kakšna mešana solata oziroma kaj bolj lahkega. Načeloma jem prav vse po vrsti, le kakšne svinjine se izogibam in podobnih, preveč mastnih jedi, ker mi enostavno ne ustrezajo oz. se po takšni težki hrani ne počutim dobro. V restavracije pa zahajam bolj poredko.”


Zvone Pograjc, trener, Smučarski klub Zagorje:

“Priznam, da sem zelo slab kuhar. Jedi, ki jih znam pripraviti, ne spadajo med specialitete. To so po navadi kakšna ajdova kaša z ribami iz konzerve ali pa testenine s paradižnikovo omako, ki je bila seveda že prej pripravljena v hladilni skrinji. Poleti pa mi najbolj tekneta sadje in zelenjava. Seveda ne manjka tudi dovolj energijskih gelov, oreščkov, suhega sadja in veliko tekočine, ki so nujno potrebni za dolge ture na kolesu (recimo celo dopoldne). Na dopustu pa zelo uživam v pečenju na žaru. Sicer jem vse, a zmerno. Kuharskih oddaj ne gledam, ker se s tem ukvarjata žena in hči.”


Katarina Hočevar, magistra upravnih znanosti in nekdanja političarka, Zagorje ob Savi:

“Glede kuharskih sposobnosti bi morali vprašati moje bližnje. Sicer pa imam obdobja, ko veliko pečem in v kuhinji preizkušam nove recepte, pridejo pa tudi obdobja, ko kakšen teden sploh ne primem za kuhalnico. Poleti prisegam na lahko hrano, predvsem sadje in zelenjavo. Ne maram eksotičnih in začinjenih jedi, tudi v restavracijah me ne boste pogosto srečali. Kuharske oddaje ne spremljam redno, se pa zgodi, da me slučajno kakšna pritegne.”


Rudi Zupan, zdravnik, Zagorje ob Savi:

“Kuhanje mi ne dela preglavic. Veliko preprostih jedi sem se naučil skuhati v mladosti doma, enolončnice za planinske tabore pa kasneje. Zelo rad sem se smukal okoli kuhinj po planinskih kočah, saj je bilo znano, da so tam kuhali najbolj okusne jedi na žlico.
Pri izbiri evropske hrane nisem izbirčen. Če zaidem kam drugam, pa sem bolj previden. Kuharskih oddaj ne spremljam, raje pogledam kakšen film ali poročila.”

Prejšnji članekOpravila v avgustu
Naslednji članekBaročni zvoki na skednju