četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Ste bogat starš?

Obstajajo različne vrste bogatih družin. Ene imajo veliko denarja, druge pa veliko skupnega časa. Včasih so si te družine podobne, (pre)pogosto pa ne.

Zadnjič sem v Borutovem članku prebrala, da pogosto ne vidimo žrtev, ki jih zelo bogati sprejemajo kot ceno za svoj uspeh. Da nimajo prostega časa, da delajo po 90 ur na teden, ter, da so pogosto ločeni in svojih otrok ne vidijo odraščati.

Morgan Housel v svoji čudoviti knjigi Psihologija denarja navaja besede Karla Pillemerja.

Vašim otrokom vaš denar (ali to, kar jim kupi) niti približno ne pomeni toliko kot vi.

ob sebi si želijo vas!

Pred kratkim je Ryan Holiday na Instagramu objavil odličen stavek avtorja Jona Acuffa:

“Še nikoli nisem srečal 13-letnika, ki bi rekel: ‘Mojega očeta ni bilo nikoli zraven, ker je vedno delal. vendar sem srečen, ker imam čudovito gorsko kolo'”

To me spomni na našega vrstnika, ki je bil celo mladost zelo problematičen fant. Neprilagojen, brez moralno-etičnih vrednot, ves čas je ustrahoval vse vrstnike po mestu. Ko smo slišali, da je dobil otroka, smo bili vsi prepričani, da bo vzgojil svojo kopijo – še en problem v lokalni družbi.

Ko pa smo ga v mestu videli s sinom, je bilo videti nepopisno. Čutiti je bilo tisto pristno vez očeta s sinom. Predanost, sodelovanje v igri, pri preprostih stvareh, ogromno pozornosti in skupaj preživetega časa.

Starševska predanost, o kateri lahko mnogi izmed nas samo sanjamo. Pa je daleč od tega, da bi imel veliko denarja. Sem pa prepričana, da njegov sin tega ne bi zamenjal za nič na svetu.

Ljudje, ki živijo bogato, imajo dovolj časa, da so lahko s svojimi otroki. Njihovega edinega otroštva niso pripravljeni zamuditi oziroma žrtvovati. Zanje vedno najdejo čas, in to več kot le za občasno vožnjo v in iz šole.

Ne rabijo ves čas preverjati telefona. Na vseh igrah, treningih in predstavah niso le prisotni, ampak polno navzoči.

Do tega bogastva lahko pridete na veliko načinov. Eden je ta, da imate toliko denarja, da se vam ni treba več ničemur odrekati. Drugi pa je lahko udoben, z manj denarja, ampak tako, da svoje prioritete postavite tako, da lahko denar, ki ga imate, uporabite za nakup najdragocenejše dobrine na svetu.

Časa!

(Navdih po Ryanu Holidayu)

Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb


 

 

Previous article
Next article

Isti avtor