Prvo predavanje o zdravem otroku, ki naj bi ga imela Gabrijela Hostnik, v Zdravstvenem domu Trbovlje zadolžena za zdravstveno vzgojo, je bilo odpovedano zaradi premalo interesa staršev in skrbnikov.

Naslednje predavanje bo 23. novembra ob 18. uri, ko bo magistrica psihologije, Maša Kafel, spregovorila o navezanosti otroka z okoljem. Otrok se v prvem letu življenja sreča z izkušnjo, kako lahko zaupa svetu, ki ga obdaja. Pristen odnos, ki ga vzpostavita otrok in mama, oziroma z drugo pomembno osebo, je temelj za razvoj varne navezanosti. Vsi otroci imajo radi urejene mame, zato bo 7. decembra, ob 10. uri Saša Žlak Jamšek povedala in pokazala, kako naj se mame urejajo in skrbijo za svoj žareč izgled.

Pomembno je, da otroku čim več beremo že zelo zgodaj, da s tem spodbudimo otroka k poslušanju in neformalnemu učenju govora in besednega zaklada. Kako živa beseda vpliva na otrokovo znanje in ga spodbuja k radovednosti, bosta 21. decembra, ob 18. uri povedali knjižničarki Ana Ledinek in Urška Majcen.

V kolikor bo dovolj interesa, se bodo predavanja nadaljevala tudi 11. in 25. januarja, ko bo Uršula Turnšek predstavila teoretično in praktično nevro-senzorno-motorično metodo, ki uravnoteži nevrološki razvoj posameznika ter integrira primarne gibe, reflekse. Refleksni vzorci stimulirajo gibalne sposobnosti, okrepijo sposobnost za optimalno delovanje, razvoj, učenje … V petdesetih letih prejšnjega stoletja je na svojem predavanju pediater med drugim povedal: Ni genij tisti, ki izumi atomsko bombo, ampak tisti, ki mu uspe otroka pravilno vzgojiti in naučiti živeti.

»Upajmo, da bodo starši našli čas, da se spoznajo s problemi, ki jih običajno v življenju potiskajo na stranski tir, saj za vzgojo, zdravje in spodbudo otrok ni šol, ki bi mame in druge skrbnike naučile, kako ravnati,« so ob tem povedali v trboveljski knjižnici, kjer predavanja pripravljajo. Obenem so povabili vse zainteresirane, da se na delavnice prijavijo kar po telefonu (03 56 25 714). 

Irena Vozelj

Prejšnji članekSladkorna bolezen
Naslednji članekKoš, koš, koš. Neeee. Obramba!