Zasavski učenci, ki končujejo osnovno šolo, v času informativnih dni obiskujejo gimnazije in druge srednje šole ter se tako odločajo, na kateri bodo nadaljevali šolanje. V Zasavju imajo tri možnosti: lahko se vpišejo na Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje, Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje ali Srednjo šolo Zagorje. Nekateri zasavski bodoči dijaki bodo v iskanju znanja pokukali tudi čez planke in se vpisali na Gimnazijo Litija ali drugam.
Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, katere ravnateljica je Marjetka Bizjak, izvaja program na dveh lokacijah. V novi šolski zgradbi ob telovadnici na naslovu Šuštarjeva kolonija 7a se kalijo bodoči elektrotehniki, strojni tehniki in tehniki računalništva, na naslovu Novi dom 60 pa se dijaki učijo za avtoserviserje, instalaterje strojnih instalacij, oblikovalce kovin oziroma orodjarje in pomočnike v tehnoloških poklicih.

Tisti, ki se bodo vpisali na Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje, ki jo vodi ravnateljica Jelena Keršnik, bodo lahko maturirali po programu splošne gimnazije, športnega oddelka splošne gimnazije, po programu ekonomski tehnik ali opravili maturitetni tečaj.

Dijaki se bodo lahko na Srednji šoli Zagorje vpisali v program zdravstvene nege, gastronomskih in hotelskih storitev, gastronomije, trgovstva, lahko bodo postali ekonomski tehniki ali pomočniki v biotehniki in oskrbi. Na čelu šole je ravnateljica Aljaša Urbanija.

Dijaki, ki se bodo vpisali na Gimnazijo Litija z ravnateljico Vido Poglajen na čelu, bodo po koncu izobraževanja pridobili naziv gimnazijski maturant.

Informativni dnevi na srednjih šolah, za dijake zadnjih letnikov pa tudi na večini fakultet, bodo danes in jutri, 10. in 11. februarja.

ZT