ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Srednje šole in »fazani«

GESŠ Trbovlje
V novem šolskem letu bo GESŠ Trbovlje predvidoma obiskovalo okrog 300 dijakov. V prvi letnik je vpisanih 44 gimnazijcev (od tega 15 v športni oddelek) in 10 ekonomskih tehnikov. Do 5. 9. na šoli poteka še zbiranje prijav v maturitetni tečaj.

Prvi šolski dan bo potekal v duhu športa in krepitve timskega duha ter spoznavanja rudarske dediščine. Prvošolci bodo začeli z uvajalnim programom, ki je namenjen predvsem spoznavanju novega okolja in novih sošolcev.

V času počitnic so na šoli sanirali del strojnih inštalacij, do konca oktobra pa načrtujejo še zamenjavo kritine na telovadnici. Lansko šolsko leto so na GESŠ poimenovali »leto naše ustvarjalnosti« in prepričani so, da se bo to odražalo tudi v novem šolskem letu. Začeli bodo tudi z izvajanjem dveh novih izbirnih predmetov na gimnaziji: kreativnim podjetništvom in likovnim snovanjem. »Vsem želim uspešno novo šolsko leto. Znanje je bogastvo, ki nam ga nihče ne more vzeti in s katerim si lahko ustvarimo lepši jutri. Šola je pot do znanja, a le, če učenci oziroma dijaki tako hočete,« pravi ravnateljica Jelena Keršnik. »Zajemite ga z veliko žlico in to bo vaša najboljša naložba.«

STPŠ Trbovlje

Vseh vpisanih bo verjetno 315, od tega 94 prvošolcev, in sicer največ, 30, v programu tehnik računalništva, manj pa v poklicnih programih, kjer izvajajo kombinirane oddelke za tri poklice.

Prvi šolski dan se bo začel ob 8. uri, in sicer za dijake štiriletnega programa v novi zgradbi na Šuštarjevi 7a, za dijake triletnega programa pa na Novem domu 60 (stara zgradba). Dijaki bodo imeli ure z razrednikom in pouk.

Na šoli se bodo v novem šolskem letu še bolj povezovali z gospodarstvom in s podjetji na številnih manjših in večjih projektih. »Z veseljem pričakujemo tako nove kot dosedanje dijake,« pravi ravnateljica Marjetka Bizjak. »Poletje je njim in nam dalo dovolj energije, da bomo z navdušenjem začeli šolsko leto in ga tudi uspešno končali. Vmes bo veliko novega, seveda tudi veliko dela, pa veliko zanimivega in koristnega. Prvi dan pa le prinesite copate, pisala in beležke, da se začetne informacije ne bodo kam izgubile.«

Srednja šola Zagorje

Vseh vpisanih je okrog 350, v vseh programih pa je še nekaj prostih mest.

Dijaki 1. letnikov bodo imeli na prvi šolski dan najprej dve šolski razredni uri, nato pa uro pouka. Dijaki višjih letnikov bodo imeli  razredno uro z razrednikom, nato pa pouk po prilagojenem urniku. Natančen razpored bo šola objavila zadnje dni avgusta na svoji spletni strani.

Med počitnicami so na šoli izvedli manjša vzdrževalna dela, ne pa večjih investicij. Med drugim so prebelili nekatere učilnice in stranišča za dijake, posodobili so opremo v nekaterih učilnicah in v svetovalni službi, osvežili prostore v učilnici praktičnega pouka kuharstva in izvedli večji poseg v kabinetu učiteljev. Dijaki se bodo razveselili novih pripomočkov za praktični pouk zdravstvene nege in gastronomije. Četrti letniki zdravstvene nege bodo šolsko leto začeli na drugačen način kot prejšnje generacije. Že takoj na začetku bodo v ustanovah opravljali praktično usposabljanje, nekaj dijakov zdravstvene nege in gastronomije pa bo praktično usposabljanje opravljalo v Milanu. Tudi v tem šolskem letu bodo nadaljevali s projekti, kot sta Mepi in Ustvarjalnikov podjetniški krožek. Ravnateljica Aljaša Urbanija je pred pričetkom šolskega leta dijakom in učencem zaželela veliko energije in zagona za uspešno doseganje ciljev.

Gimnazija Litija

Vseh dijakov: 275, prvošolcev: 73.

Prvi šolski dan bodo imeli vsi dijaki 5 ur pouka. Od tega bosta prvi dve uri razredni, nato pa še tri ure pouka po urniku.

Dijaki 1. letnikov bodo imeli 3 ure razredne ure in nato 2 uri pouka. V času razrednih ur se bodo predvsem seznanili z razredniki, s sošolci in življenjem na šoli, v prihodnjih dneh pa za prvošolce pripravljajo dodatne aktivnosti, kjer bodo sodelovali tudi z ostalimi dijaki na šoli in profesorji.

Na šoli večje investicije niso bile potrebne, zato so se lahko posvetili manjšim opravilom, ki pa bodo prav tako vplivala na boljše počutje dijakov in  vseh zaposlenih, so povedali. Letos bodo uvedli dva nova izbirna predmeta s področja informatike tudi v 3. letniku, pri katerih se bodo dijaki spoznavali s podatkovnimi bazami in praktičnim delom na področju robotike.

»Vsem dijakom in zaposlenim želim prijeten prvi šolski dan z ravno pravšnjo mero vznemirjenosti in skrbi,« je povedala ravnateljica Vida Poglajen. »Starši, držite pesti za svoje otroke, podpirajte naše skupno delo in vse bo šlo dobro,« je prepričana.

Tatjana Polanc Kolander

Previous article
Next article

Isti avtor