četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Srečanje zasavskih planincev

Na Kopitniku so v soboto, 19. septembra, pripravili tradicionalno srečanje zasavskih planincev. Ta dan so posvetili še »razpršenemu« Dnevu slovenskih planincev 2020 in dnevu Zasavske planinske poti ter Dnevu slovenskega športa, v organizaciji MDO Zasavje in PD Rimske toplice.

3000 zasavskih planincev

V Planinski zvezi Slovenije je bilo v letu 2019 vključenih več kot 60 000 članov v 291 društvih, v MDO Zasavje pa deluje 13 planinskih društev: Brežice, Dol pri Hrastniku, Hrastnik, Kum Trbovlje, Laško, Lisca Sevnica, Litija, Radeče, Rimske Toplice, Trbovlje, Videm, Krško, Zagorje ob Savi, dva plezalna kluba (Laško, Rimske Toplice), društvo Prosti čas Šmartno in Kolesarski klub Zagorska dolina. V teh društvih deluje okoli 3000 članov.

Zasavska planinska pot

Zasavske planince še posebej povezuje Zasavska planinska pot z 200 km planinskih poti. Za njeno popestritev so v zadnjem času vpeljali skupno promocijo, skupne pohode in vzdrževanje ter foto natečaj. Prav na Kopitniku so postavili razstavo iz nagradnega foto natečaja na temo Zasavske planinske poti 2020 v treh kategorijah:

Foto natečaj

Na razpis se je javilo 30 fotografov s skoraj 200 fotografijami. Žirija je za razstavo izbrala 33 fotografij. V kategoriji Svet okolja na zasavski planinski poti je zmagala fotografija Moja pot na Luno Dušana Klenovška, v kategoriji Človek, pohodnik, popotnik, … na zasavski planinski poti je bila najboljša fotografija z naslovom Lovrenc Vinka Šeška in v kategoriji Planinske postojanke na zasavski planinski poti fotografija V megli Bojana Šona. V kategoriji mladih so bili nagrajeni Lana Herman, Zala Zupan in Bor Klenovšek. Vsem so podelili nagrade. Razstava bo na ogled na Planinskem domu na Gorah do 10. oktobra, 15. oktobra pa na Logu pri Boštanju v občini Sevnica v Solo tiskarni, ki je tudi sponzor razstave.

Planinske poti

Zasavsko planinsko pot letno prehodi skoraj 200 planincev, ki za prehojeno pot prejmejo značko. Na prireditvi na Kopitniku so razdelili tudi priznanja za prehojeno pot za 10, 20, 30, 40, 50 in 70 pohodov.

Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. V zadnjem letu so bili glavni obiskovalci domači pohodniki. Po zadnjih podatkih slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev. Tudi v MDO Zasavje imamo planinske domove, kar 14, in dva planinska bivaka. Dve od koč sta tudi v visokogorju.

Sodelovanje zasavskih društev

»Sodelovanje društev MDO Zasavje vidimo predvsem v skupnih nastopih, akcijah in promociji našega delovanja (sestanki MDO potekajo po društvih, na takem sestanku društvo gostitelj vsakokrat predstavi svoje delo, nekaj primerov dobre prakse). Na vsakem sestanku se posebej posvetimo delu enega izmed odborov, urejamo skupno spletno stran, pripravljamo druženje starejših planincev, dan zasavskih planincev, skupno delovno akcijo na planinskih poteh, zlet mladih planincev, meddruštveni izlet na Prehodavce, meddruštvene tabore in izlete, skupna izobraževanja, skupni koledar, dan zasavskih markacistov, dan vodnikov Zasavja, foto natečaj, …« pravi predsednim MDO Zasavja Jože Prah. V MDO Zasavje delujejo stalni odbori (Odbor mladinskih odsekov, Odbor vodnikov, Odbor za planinske poti, Odbor za gospodarstvo, Odbor za varstvo gorske narave, Odbor za zasavsko planinsko pot).

Delo v planinskih društvih je izjemno raznoliko in ta raznolikost se kaže tudi v tem, da lahko sodeluje z vsemi javnostmi kot starostnimi strukturami, tako v mestu kot podeželju. Tako se je svečanost Dneva slovenskih planincev odvila 19. septembra razpršeno po celi državi v več 10 prireditvah.

Državni praznik

Planinci MDO Zasavja so 19. septembra nadaljevali tradicionalni obisk Zasavske planinske poti iz Zidanega mosta na Kopitnik, Gore do Marnega in tako počastili tudi dan Zasavske planinske poti. Pot bodo nadaljevali 17. oktobra iz Marnega. Prvič pa so se poklonili novemu državnemu prazniku Dnevu slovenskega športa, ki je določen za 23. september. To je dan, ki je za vedno z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega športa, saj je bila tedaj na podelitvi olimpijskih odličij prvič zaigrana slovenska himna, in to kar dvakrat. Prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo je priboril veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik, drugo pa Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. V tednu od 23. do 30. septembra vsako leto poteka tudi Evropski teden športa.

Savus

Foto: arhiv MDO Zasavja, Vinko Šeško

Isti avtor