Najpogosteje se ušivost pojavlja pri otrocih med tretjim in enajstim letom (in posledično članih družine) na začetku šolskega leta, po  vrnitvi z različnih obšolskih dejavnosti, skratka v primerih, kjer so otroci v tesnejšem stiku. Prenašajo se z direktnim stikom (glava – glava), posredno z glavniki, kapami, brisačami, oblačili, slušalkami, posteljnino … Mogoče niste vedeli, vendar uši tudi plavajo – okužba je torej mogoča tudi v bazenu.
usi1Kakšni so znaki okužbe? Kako ukrepamo?

Srbi. Predvsem za ušesi in na tilniku kamor uši odlagajo jajčeca. Srbenje izzove praskanje, s tem pa nastanejo odlični pogoji za nastanek ran in njihovo okužbo.

Uši najdemo le z »aktivnim« iskanjem –  lasišče pregledamo pod močno lučjo, lase pa razčešemo z gostim ali elektronskim glavnikom nad umivalnikom. Uši smo s tem odstranili. Težje je odstraniti jajčeca, ki so z lepljivo snovjo pritrjena na lase. Žive gnide so rjave barve in če jih stisnemo, med prsti počijo. Po prečesavanju na lase nanesemo preparat za razsuševanje. Lahko je v obliki šampona, losjona ali pršila. Pozorno preberite navodila, saj je nekatere preparate potrebno nanesti na suhe lase, različen pa je tudi čas delovanja. Če so lasje dolgi, bosta mogoče potrebni dve steklenički šampona. Po umivanju je potrebno lase še enkrat prečesati. Balzam za lase lahko uporabite, vendar vedno po tretmaju – lasje vam bodo hvaležni, saj preparat deluje tudi nanje, poleg tega se bodo jajčeca težje oprijela lasu. Naslednje umivanje las naj bo šele čez tri dni, tretma pa je potrebno ponoviti čez sedem do devet dni (navedeno na preparatu).

Uši lahko uničite tudi s toploto (fen, likalnik za lase), vendar terapija ni tako učinkovita kot zgoraj naveden postopek in je zato potrebna večkratna ponovitev.

Ne pozabite na:

  • oprati (vsaj 60° C) je potrebno vse pokrivala, oblačila, posteljnino, s katero je okuženi prišel v stik,
  • plišaste igrače in nepralne predmete zavijte v vreče in za 48 ur dajte v zamrzovalnik, kemično očistite ali pustite zaprte dva tedna,
  • avtomobilske sedeže, oblazinjeno pohištvo, naslonjala, preproge, odeje je potrebno posesati,
  • osebne predmete – glavnike, krtače je potrebno namočiti v vroči vodi (60°C 5 do 10 minut).

Ali obstaja preventiva?

V lekarni lahko kupite pršila, postopek pa je potrebno ponavljati vsak drugi dan.

Najboljša preventiva pa je, da uporabljamo svoje osebne predmete (glavnike, krtače), si ne posojamo kap, rut, …

Za konec

Uši so pogosta nadloga, vendar se vedno, ko se srečamo z njimi, zdrznemo in počutimo neprijetno. Dobra novica je, da se jih je dokaj enostavno znebiti, vendar moramo biti pri tem dosledni. Očistiti je potrebno res vse predmete, s katerimi je bil okuženi v stiku.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.
www.lekarna-pusnik.silekarna-pusnik-logo