Po 11-dnevnem delnem zaprtju javnega življenja od danes veljajo manj strogi ukrepi. Po dolgem času je ukinjena policijska ura, šolarji so že tretjič uprizorili prvi šolski dan, vrtci so spet polni, odprli so tudi trgovine ter številne storitve, npr. frizerske, kozmetične in tudi turistične agencije. Še vedno pa velja prepovedan prehod med regijami. In še vedno velja poziv k previdnosti.

V Zasavju so se hitro prilagodili vladnim ukrepom. Knjižnice so odprla svoja vrata, spet so odprti parki in otroška igrala, šole, vrtci delujejo. V Zasavju so maske padle. Pravzaprav podobno kot v Sloveniji. In nočne ptice bodo lahko spet poletele. Kot v Sloveniji. Brez policistov za vratom bo lahko let malo hitrejši tudi v temi.

Vlada je uvedla nov semafor ukrepov, ta teden za celotno državo veljajo tisti, ki so predvideni za rdečo fazo.

Vrtci so se danes odprli za vse otroke, v šole so se vrnili vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Dijaki prvih treh letnikov pa se šolajo po polovičnem modelu, vsak teden pol v razredu, pol doma.

Maske so povsod v šoli obvezne za učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake in študente. V glasbenih šolah je spet dovoljen individualni pouk ter pouk baleta in sodobnega plesa ob dveh metrih razdalje. Na višjih strokovnih šolah, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih so omogočeni izpiti in seminarji do največ deset študentov, laboratorijske vaje in individualni pouk, deloma so odprti študentski domovi.

Muzeji, galerije in knjižnice so po 11 dneh znova odprti. Prepovedane pa ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. V soboto je začela veljati sprememba glede nošenja mask, ki so še vedno obvezne v zaprtih prostorih, na prostem pa le takrat, ko ni mogoče zagotoviti razdalje najmanj 1,5 metra.

Odpirajo se trbovine in večina storitvenih dejavnosti: kulturne ustanove, knjižnice, frizerski in kozmetični saloni, turistične agencije, individualne svetovalne in farmacevtske storitve. Dovoljeni so verski obredi, odprli so nekaj smučišč.

Priprava in strežba jedi ter pijač je dovoljena v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene in varovance ter za dostavo. Teras gostinci za splošno populacijo še vedno ne smejo odpreti.

Treningi in tekme so od danes znova dovoljeni vrhunskim registriranim športnikom. Treningi športnikov so dovoljeni le, če se izvajajo v obliki t. i. mehurčkov oziroma zaprtih ali fizično ločenih skupinah. Tekmovanja lahko potekajo ob testiranjih udeležencev na 48 ur. Brez prisotnosti gledalcev so dovoljena tudi uradna športna tekmovanja na nacionalni ravni za članske, mladinske in kadetske kategorije, na evropski oziroma mednarodni ravni in velike mednarodne športne prireditve. Vadba z določenimi omejitvami je dovoljena tudi rekreativnim športnikom. Pri izvajanju vadbe v skupinah je treba neprekinjeno vzdrževati vsaj dva metra medosebne razdalje. V skupini je lahko največ 10 ljudi. Uporabljajo se lahko vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot so športni centri in drugi objekti, vadbeni prostori ter površine za šport v naravi, pa tudi šolski športni objekti.

Savus

Foto: arhiv Savus