Od 4. do 10. julija so pripravili tradicionalni, že 35. spominski pohod na Triglav, ki bi ga morali izvesti že lansko leto, vendar so ga zaradi epidemije prestavili. Na pohod na Triglav se po različnih poteh podajo skupine iz vseh koncev Slovenije. Pohoda se je udeležila tudi skupina Kum-Triglav, ki se je na pot s Kuma proti Triglavu odpravila že dvanajstič.

Skupino Kum-Triglav sestavljajo člani različnih zasavskih domoljubnih in veteranskih organizacij. Največ je pripadnikov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje (OZVVS). Sestavljajo jo tudi pripadniki Policijskega Veteranskega društva Sever (PVD) in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB iz zasavskih občin. Štirje v skupini pa so člani OZSČ Zagorje ob Savi. Pohodniška skupina Kum-Triglav si vsako leto izbere drugačno traso poti do cilja. V skupini je tudi član, ki se prve trase udeleži pohodniško, druge in tretje s kolesom, četrti dan pa jih s kolesom ujame dan pred vzponom na Triglav, na katerega se povzpnejo skupaj.

Letos so hodili po poti: v nedeljo, 4. julija, so se pohodniki iz Kuma odpravili na Zasavsko goro, v ponedeljek v Radomlje, v torek v Naklo, v sredo v Radovljico, v četrtek na Krmo, v petek na Triglav in Kredarico, v soboto, 10. julija, pa do Rudnega polja na Pokljuki, kjer so organizatorji pripravili zaključno prireditev.

Z zaključno prireditvijo so počastili partizanske patrulje leta 1944 in izobešanje slovenske zastave na vrhu Triglava leta 1991. Na prireditvi so sodelovali orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, recitator Lojze Ropret in raper Darko Nikolovski. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marjan Križman.

Gregor Pilpah

Foto: Vojko Zupančič