Torkov večer je v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje potekal v znamenju pogovorov o partizanskem boju, življenju in pisateljskem delu letos umrle Valerije Skrinjar Tvrz.

O življenju leta 1928 v Zagorju ob Savi rojene Valči, kot so jo klicali domači in prijatelji in kakršno je bilo njeno partizansko ime, je spregovorila Aleksandra Jankovič, ki ji je veliko pomagala pri pisanju knjig in nasploh skrbela zanjo v zadnjih letih njenega življenja, odlomke pa je občuteno prebirala Valerijina vnukinja Goga.

Številni zbrani so tako poslušali zgodbe iz njenega partizanskega boja, ki ga je z brigado bila na Menini planini in ga je opisala v brošuri Odločila sem se. Predstavili pa so tudi Trilogijo o Bosni, ki je izšla lani in njeno čisto zadnje delo, roman Sreča ne raste na tujih solzah, ki je izšel po njeni smrti.

Za kulturni program sta poskrbela raper Darko Nikolovski in glasbenica Marjetka Popovski.

Večera, ki je potekal v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje, Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje in v sodelovanju z Društvom upokojencev Zagorje, so se udeležili številni obiskovalci tako iz Zagorja kot iz drugih krajev Slovenije. Med njimi so bili tudi predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije Marjan Križman, Valerijina družina, Albin Pibernik, njen tovariš in sopotnik na partizanski poteh po ožji in širši domovini, zadnji preživeli iz prvega postroja 1. proletarske brigade v Rudu in najmlajši, še ne 11-letni udeleženec legendarnega igmanskega marša, pa častni predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje Miloš Prosenc in številni drugi. Prav zaradi velikega obiska dogodka je bil večer, ki so ga sprva načrtovali v zagorski knjižnici, prestavljen v avlo KC Delavski dom Zagorje.

Savus

Foto: Miro Drobne


 

Prejšnji članekInovacijski kamp
Naslednji članekUspešen vikend kisovških strelcev