Laura Lopez de Egea Vedia (18) in Nuria Sebastian Garcia (29) sta v MC ZOS izvedli 97 aktivnosti in sodelovali na sedmih festivalih v Zasavju in Sloveniji. Obe sta se vključevali v Osnovno šolo Toneta Okrogarja, Varstveno delovni center Zagorje ob Savi, Nuria tudi v OŠ dr. Slavka Gruma in Vrtec Zagorje ob Savi. V prostem času sta se zelo povezali s klubom zasavskih študentov ŠKLAB in pomagali pri organizaciji 10. festivala Kres Kisovec. S sodelovanjem z zelo različnimi ljudmi sta okrepili komunikacijo z različnimi deležniki.
Prostovoljka Laura je vodila Ure španske kulture, tekom katerih je preko različnih aktivnosti in iger udeležencem, starim od 21 do 60 let, predstavljala špansko kulturo, kraje in jih učila osnov španskega jezika. Srečanja so načeloma potekala v angleščini, če je bilo potrebno, so si udeleženci pomagali s slovenščino in gestami.

Prostovoljka Nuria je v MC ZOS in Medgeneracijskem središču Zagorje vodila že tradicionalni Angleški kotiček, aktivnost, pri kateri imajo udeleženci priložnost pogovarjati se v angleškem jeziku. Nuria je presenečena nad nivojem znanja angleščine med starejšimi udeleženci Angleškega kotička in njihovo motivacijo za učenje.

Simpatični Španki sta se tekom bivanja v Zagorju ob Savi močno povezali z lokalno mladino. Spletli sta šest trdnih prijateljstev z Zagorjani, 30 novih prijateljev pa lahko povabita na pijačo. To je za lokalno okolje spodbudna informacija, ki dokazuje, da so Zagorjani »firbčni«, da radi spoznavajo nove ljudi in sprejemajo različne kulture. Projekt je pomemben, saj razbija stereotipe in nas uči sodelovanja in povezovanja različnih organizacij, kultur in generacij ter gradi vključujočo skupnost.

Evropska prostovoljska služba (EVS) je del programa Erasmus+: Mladi v akciji, ki je namenjen mladim od 17. do 30. leta, ne glede na njihov status. MC ZOS sprejema mlade in jih pošilja v tujino. Vsi, ki se želijo vključiti v program, lahko pišejo na info@mczos.si ali pokličejo 040 699 097.

ZT

Članek je bil objavljen v majski številki Zasavskega tednika.

Prejšnji članekMed odhodki petina za plače
Naslednji članekDamjana Napret o cvetju in samooskrbi