Šekoranja in Gabričeva
Prisotne sta nagovorila dr. Matjaž Šekoranja iz Ministrstva RS za kulturo in županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič. Oba sta poudarila pomen festivala, saj je razvoj vizualnih umetnosti v svetu v polnem zamahu, novomedijske vsebine pa vse bolj prepoznavne. “Tehnične in umetniške inovacije so že tukaj in zdaj in mi smo viden del tega novega sveta, v katerega pogumno zarisujemo svoje sledi. Ponosni smo, da v Trbovljah gostimo vodilni festival na slovenskem, ki prepleta novomedijske produkcije s klasično umetnostjo, tehnologijo in znanostjo in vsako leto prinaša v naš kraj najvidnejše projekte z novomedijskega področja.” je poudarila županja občine Jasna Gabrič.

Homo Restis

Performans Homo Restis umetnikov iz Linza (AT)  je potekal ves čas odprtja v delavskem domu in njegovi okolici in bo na ogled tudi v nadaljnjih dneh festivala. Homo Restis se ukvarja s konkretnim okoljem in abstraktnim prostorom skozi prisotnost obeh umetnikov, ki se pojavita kot marioneti, “ljudje na nitkah”.

Na odru  smo si ogledali performans pod okriljem Kluba OpenLab, društva za razvoj inovativnih idej iz Kranja, ki sodeluje na različnih multimedijskih projektih. Za festival Speculum Artium so v sodelovanju z Ano Romih, mlado slovensko koreografinjo in diplomantko amsterdamske univerze ustvarili gibalno, glasbeno in multimedijsko pripoved o letošnji temi festivala, nadzoru. Pri razvoju so uporabljali različne tehnologije, pri animiranju pa so si pomagali tudi s tehnologijami prepoznave gibanja.

Realnost pod nadzorom

V preteklih osmih letih  se je Speculum Artium uveljavil kot eden vodilnih festivalov novomedijske kulture v Sloveniji, predvsem zaradi vizionarsko usmerjenega prepleta novomedijskih produkcij z umetnostjo, tehnologijo in znanostjo. Festival namreč na zanimiv in interaktiven način približuje novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstavlja drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami. Tema letošnjega festivala Realnost pod nadzorom zastavlja bistvena vprašanja sodobne družbe, katero vse bolj preveva manipulacija s pomočjo sodobne tehnologije. Naše življenje je pod nadzorom, izgubljamo osebni intimni prostor.

DigitalBigScreen

Vzporedno s festivalom Speculum Artium poteka tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen. Posebnost festivala je predvajanje video produkcije ustvarjalcev s celega sveta v kino dvorani na velikem filmskem platnu. Predvajana video produkcija je bila izbrana s pomočjo mednarodnega razpisa, na katerem je sodelovalo 84 avtorjev s 119 video deli.  V času festivala bo predstavljen žlahtni tekmovalni izbor 12 del, pa tudi šestih del v kategoriji Posebni pogled ter posebna projekcija del Visoke šole za umetnost iz Nove Gorice.

Tudi danes in jutri si lahko obiskovalci v prostorih in okolici Delavskega doma Trbovlje ogledajo pester in bogat program. V času festivala je v pododrju Delavskega doma Trbovlje stalno odprt muzej rudarskih zgodb 4. DRITL, kot opomnik na 200 let rudarjenja v Trbovljah.

ZT