Osmi festival novomedijske kulture Speculum Artium, ki je bil »na on« od 13. do 15. oktobra, je v tem času Trbovlje prelevil v mednarodno novomedijsko središče. V Delavskem domu Trbovlje so se predstavili novomedijski umetniki svetovnega formata, ob njih pa tudi domači ustvarjalci iz Zasavja in drugih delov Slovenije.
Kljub deževnemu vremenu si je Speculum Artium ogledalo okrog 5000 obiskovalcev iz Zasavja, Slovenije in tujine. Povabilu so se odzvali tudi predstavniki ameriškega in japonskega veleposlaništva. »Z udeležbo in izvedbo smo zadovoljni, se pa vsako leto naučimo še kaj novega,« je povedala programska vodja v DDT Špela Pavli Perko. Dodala je, da so bili zadovoljni tudi nastopajoči. Večina jih je bila tekom festivala nastanjena v Planinskem domu na Kumu. Kum je – tako kot prejšnja leta – novomedijske umetnike naravnost fasciniral, so radi povedali. Zadovoljni so bili tudi z izvedbo in poudarili, da tako gostoljubnega festivala in organizatorjev niso srečali daleč naokoli.

V okviru festivala Speculum Artium je potekal tudi mednarodni video festival Digitalbigscreen, na katerem je sodelovalo 85 avtorjev z vsega sveta. Na festivalu so predvajali 12 izbranih kratkih filmov, izbrali pa so tudi nagrajence. Prvo nagrado 250 evrov je prejela Francesca Fini iz Italije, drugo nagrado 150 evrov Đejmi Hadrović iz Slovenije, tretjo v vrednosti 100 evrov pa sta si razdelila Antonella Mignone in Cristiano Panepuccia iz Italije.

ZT