Letošnji festival Speculum Artium je že deveti po vrsti. Nosi naslov Umetnost in znanost za opolnomočenje (Art and Science to Empower). Hkrati s festivalom Speculum Artium bo v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje potekal tudi mednarodni video festival Digitalbigscreen 2017, na katerem se bodo predstavili študentje Univerze uporabnih umetnosti Tampere iz Finske, pionirji video umetnosti v kompilaciji Antologija Fluxus filma, ter videi, izbrani na mednarodnem razpisu.

Namen festivala je na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami.

Letos organizator festival otvarja v četrtek, 14. septembra, ob 19. uri z japonskim avdio – vizualnim performansom z umetno inteligenco, ki ponazarja dialog med umetno inteligenco in človekom (AI DJ project). Že ob 9. uri bodo na ogled razstave, ob 11.30 bosta Victoria Vesna in dr. Mark Cohen predstavila predstavila projekt Brainstorming.

V petek, 15. septembra, bo ob 11.30 uri predavanje Toma Križnarja, ob 20. uri bo koncert Mama Rekla. V soboto, 16. septembra, bo ob 10. uri delavnica izdelovanja origami konjičkov in delavnica Lego robotika. Slednja se bo ponovila še ob 13.30 uri. Od 10. do 15. ure je na sporedu tudi simpozij z gosti: Gerfried Stocker  – direktor Ars Elektronike v Linzu, Ivan Novak – Laibach, dr. James Gimzewski – priznani nano znanstvenik iz UCLA (prejemnik Feynmanove nagrade), dr. Janez Strehovec – filozof novih medijev, Tomo Križnar – aktivist in Zoran Poznič – vodja programa Trbovlje novomedijsko mesto.

Vse dni bo v času festivala potekal tudi tekmovalni izbor video festivala Digitalbigscreen.

Obisk vseh prireditev je brezplačen.

ZT

Prejšnji članekŠtipendije za trboveljske študente
Naslednji članekNašli tatu koles