Slavnostni govorec je bil letošnji Prešernov nagrajenec Aleš Berger, ki je za svoje plodovito delo prejel številne nagrade, med drugim pa je tudi Sovretov nagrajenec. V svojem govoru je pohvalil prebivalce majhne vasi, ki je spoznala veličino svojega rojaka. »Med 30 potmi, ki so poimenovane po slovenskih književnikih, je samo vaša namenjena prevajalcu,« je dejal.

Delo prevajalca pa je slikovito primerjal s pohodom, ko povabijo v deželo tujca. »Ta pot se konča, ko izide knjiga,« je nadaljeval. «Največja nagrada pa je, če se ti kdo zahvali za prevod. Češ da dela ne bi spoznal, če ga ne bi prevedli v slovenski jezik.«

Med cenjenimi gosti je bila tudi prevajalka in Sovretova nagrajenka Tina Mahkota, ki se zadnja leta z veseljem in spoštovanjem udeležuje romanja v Šavno Peč. Prav tako domačinka Hedvika Pavlica, pobudnica obeležja.

Prvič sta obiskala Šavno Peč tudi sorodnika – hči Sovretovega nečaka in slikarja Sava Sovreta Jelena Sovre in eden izmed njegovih štirih vnukov Klavdij Sovre. »Naslednje leto pripeljeva še druge,« sta dejala.

Prireditev je pozdravil tudi predsednik KS Krnice-Šavna Peč Janez Lušin, ki je bil vesel številnih obiskovalcev in jih povabil tudi v dom krajevne skupnosti, kjer lahko spoznamo življenje prednikov in v kaščo z etnološko dediščino in delno Sovretovo zapuščino.Zaključil je z željo, da se prihodnje leto prvo soboto v oktobru spet vidimo.

V kulturnem programu je sodelovala Glasbena šola Hrastnik s citrarko Uršo Šmid, harmonikarjema Antonom Jukičem in Žanom Ramšakom, zapela pa je Gaja Kolenc. Program je povezovala Ana Černuta Deželak. Na koncu so dobili priznanja posamezniki, ki so prehodili Sovretovo pot petkrat in desetkrat. Podelila in čestitala jim je Fanči Moljk, ki je to pot začrtala in oživela. Prejemniki za petkratno udeležbo: Radmila Ođžić, Venčeslav Cvelber, Lea, Bartelme, Marija Urbanija, Jure Blažko in Lina Golotič.

Desetkrat so prehodili pot Alojz Čebin, Vera Radi in Darko Omrzu.

Poleg zasavskih pohodnikov so zabeležili tudi udeležence iz Ljubljane, Slovenskih Konjic, Laškega, Blance, Krškega, Sevnice in Celja. Najmlajša udeleženka dveletna Luna Emma Zakotnik pa je s svojima staršema poskrbela za mednarodno udeležbo. Z mamo Catalino, Romunko, in očetom Mihom živijo namreč v Ameriki. V Šavno Peč pa jih je povabil prijatelj, prevajalec Jurij Kunaver.

Na Dolu jih je startalo 19, od tega 10 oseb Društva popotnik lahkih nog naokrog iz Slovenskih Konjic, iz Hrastnika pa jih je bilo 104, skupaj okoli 150. Ker se vsi ne vpišejo oziroma pridejo tudi z avtomobili, jih je bilo na cilju okoli dvesto. Žal danes ni bilo šolskih otrok, ker so se udeležili drugih dogodkov. Občina Hrastnik, Turistično društvo Hrastnik in Knjižnica Antona Sovreta si zaslužijo za izvedbo Sovretovega pohoda vse priznanje.

Fanči Moljk

Prejšnji članekPrhljaj
Naslednji članekGasilci, ki dajo za mašo