sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Sovretov pohod

Deževne napovedi niso odvrnile pohodnikov, ki so se zbirali na sobotno jutro, 6. oktobra, pred hrastniško železniško postajo oziroma pred Dolanko. Prihajali so z vlakom in z osebnimi vozili. Za dobrodošlico je kot že vrsto let poskrbela poleg Turističnega društva zdaj že 80-letna Ivanka Jermančič iz bližnjega bloka, ki vedno speče dve vrsti potic. Z veseljem so pohodniki pozdravili tudi Sašo Jerele, Sovretovo nagrajenko iz leta 2017, ki je prišla na pohod z družino.

Na štartnem mestu ob železniški postaji so veselo presenečeni spoznali tudi hčerki in vnukinjo Antona Stergarška, rojenega v Šavni Peči, ki ga rojaki ponosno imenujejo graditelj elektrarn. To so Majda StergaršekPlaninšek, Marjana Doležal in Marjanina hčerka Mateja.

Po nekaj metrih strmega vzpona postane pot položnejša, z lepimi razgledi na Savo, ki se vije po soteski. Pohodnike je spremljalo tudi Ruglovje, ki se dviga na drugi strani Save vse do Radeč. Malo pred vasjo Krnice so se znašli na asfaltni cesti. Kot ponavadi jih je pričakala pri kozolcu bogato obložena miza sladkih dobrot in napitkov. Albina Ocepek, Joži Levačič, Alenka in Joži Zupanc, Pavla Kreže in Petra Prašnikar, ki so glavne pri tem delu, bi lahko odprle slaščičarno.

Pred 20 leti je le malokdo vedel za Antona Sovreta in Šavno Peč. Še krajani ne. Je pa poznala njegov pomen rojakinja Hedvika Pavlica,ki je predlagala obeležje za njihovega imenitnega prevajalca.

Tako so leta 1997 najprej organizirali v Šavni Pečivečer, namenjen obujanju spominov na Antona Sovreta. V letu 1998 je bila v Hrastniku prvič podeljena Sovretova nagrada, v istem letu se je Knjižnica Hrastnik preimenovala v Knjižnico Antona Sovreta Hrastnik.

Letos je tudi 20 let od odkritja obeležja v obliki antičnega amfiteatra v vasi, ki ga je zasnoval hrastniški arhitekt Ivan Maurovič, doprsni kip iz brona pa je delo kiparja Viktorja Plestenjaka. V soboto ga je kot gosta pripeljala na ta spominski dogodek Hedvika Pavlica.

Dobrodošlico je najprej izrekel Janez Lušina, predsednik Krajevne skupnosti Krnice – Šavna Peč. Sledila je skupina Folklornega društva Brusači, ki prihaja iz Radeč in je dobila ime po skali nad Savo, ki je podobna brusu. V društvu delujeta plesna in pevska skupina; v letošnjem letu obeležujejo 10 – letnico delovanja. Odplesali so dolenjski splet, v katerem se izmenjujejo počasni in poskočni plesi, kasneje pa še plese s Štajerskega konca.

V naslednjem letu slavimo 80-letnico izdaje Sovretovega najobsežnejšega dela Stari Grki. Tako so si lahko pohodniki ogledali fotografsko razstavo portretov petih antičnih junakov, ki jo je v čast svojemu daljnemu sorodniku pripravil Claudi Mikelj Sovre. Podprli so ga na Ministrstvu za kulturo in tako je prišel v Sovretovo rojstno vas njihov predstavnik Matjaž Šekoranjo, ki je spregovoril nekaj besed. Razstavo o Sovretu je pripravila tudi Knjižnica Antona Sovreta. Sledil je nastop harmonikarja Jaka Mejača, domačina iz Šavne Peči. Jaka obiskuje 9. razred OŠ Hrastnik, harmonike pa se uči v GŠ že pet let pod mentorstvom učitelja Uroša Točaja.

Saša Jerele je francistka in komparativistka ter prevajalka iz francoščine. Leta 2017 je prejela Sovretovo nagrado za vrhunski književni prevod Splet večnosti Marguerite Yourcenar.

Vsakdo, ki Sovretovo pot prehodi petkrat ali desetkrat, prejme priznanje. Podeljuje jih Fanči Moljk, pobudnica Sovretove poti. Letos so ga za petkrat prehojeno pot prejeli Nastja Planinc, Anica Kramer in Tjaša Poljan, za desetkratno udeležbo pa Robi Sticher in Karlo Koritnik.

Po kulturnem programu so si obiskovalci lahko v prostorih KS pogledali še panoje, kjer je predstavljeno življenja na vasi nekoč in kratek multivizijski ogled kraja in njegovih znamenitosti. V kašči so eksponati etnološke muzejske zbirke in predstavitev zgodovine in življenja na podeželju v domu Krajevne skupnosti Krnice – Šavna Peč. V posebnem kotičku kraljujejo dela Antona Sovreta. 

»Fotografska razstava portretov petih antičnih junakov, ki jo je v čast svojemu daljnemu sorodniku pripravil Claudi Mikelj Sovre, bo odslej v domu krajevne skupnosti,« je pojasnila Mateja Planko, direktorica Knjižnice Antona Sovreta. »Zaključno ponazoritev pa bodo doživele decembra v Knjižnici Antona Sovreta na tradicionalnem Sovretovem večeru.« Pet portretov antičnih junakov – Atlasa, Prometeja, Tezeja, Odiseja in Herakleja s svojo podobo spominja na renesančne kipe med pohajkovanjem po Firencah. Na voljo je bil tudi brezplačni katalog z retrospektivo njegovega petletnega umetniškega udejstvovanja.

Organizatorji pohoda – Knjižnica Antona Sovreta, Občina Hrastnik inTuristično društvo opravijo veliko dela, da poteka dogodek brezhibno. Poleg teh imajo zasluge še krajani Krnic in Šavne Peči, Kulturno rekreacijski center, dolski in hrastniški planinci ter vsi posamezniki, ki prispevajo k dobremu vzdušju na Sovretovem pohodu.

Fanči Moljk

Isti avtor