Na 13. Sovretovem pohodu, ki se ga je letos udeležilo okoli 200 pohodnikov, je zbranim spregovoril dr. Primož Vitez, prejemnik Sovretove nagrade za leto 2010. V kulturnem programu je sodelovala glasbena šola, kjer sta najprej zaigrali Neli Planinc in Karolina Vidic na flavto in kitaro, zaključila pa sta Aljaž Bočko na trobenti in Andrej Bantan, ki ga je spremljal na diatonični harmoniki. V solo nastopu  pa je zapela Agnes Kumlanc dve pesmi.
Dobrodošlico je izrekel Janez Lušina, predsednik KS Krnice Šavna Peč, in izrazil veselje, da se ohranja tradicija pohoda in s tem tudi spoštovanje do prevajalskega dela našega velikega rojaka. Povabil jih je tudi na ogled etnološke zbirke v bližnjo kaščo, kjer sta Liljana Oplotnik in Mile Plahuta iz Kulturno rekreacijskega centra predstavljala razstavljeno zbirko.

Dr. Primož Vitez, slavnostni govornik, je najprej izrazil občudovanje do Antona Sovreta kot prevajalca: »Ob njegovih prevodih iz stare grščine in latinščine smo lahko že zelo mladi začutili, na čem temelji naša kultura in civilizacija nasploh. Plemenito grštvo, njegova filozofija, etika in poezija, to je tisto, iz česar je zraslo vse, kar nas opredeljuje kot misleče ljudi … Anton Sovre je, kot rečeno, na Slovenskem prvi med njimi, ki so slovenskemu jeziku in Slovencem omogočili dostop do besedil, ki jih običajen bralec v izvirnem jeziku ne bi mogel prebrati. V slovenščini jih lahko …« Razglabljal je tudi o pomenu prevajalskega dela, ki s prevodi povezujejo mostove med dvema jezikoma, kulturama, med dvema svetovoma. In bil kritičen do cenene poplave slabih prevodov, ki so jih polne police trgovin. Nekaterim založnikom je vseeno, kakšen jezik je v prevedenih knjigah.

Na koncu je Jani Medvešek, ki je prireditev vodil, poklical pred Sovretov spomenik pohodnike, ki so pot prehodili  petkrat in desetkrat, da so prejeli priznanja. Zahvalil se je tudi Knjižnici Antona Sovreta, ki je, kot običajno, pripravila program, Občini Hrastnik, Turističnemu društvu in vsem drugim, ki so sodelovali pri tem vsakoletnem, tradicionalnem dogodku.

Fanči Moljk