nasvet- napret-soncnica2Yacon (Smallanthus sonchifolius) ali sončnica z okusnimi gomolji spada med trajnice in doseže do dva metra. Je sorodnik sončnice. Cveti lahko belo, rumeno, oranžno, rdeče. Pri nas največkrat cveti belo ali oranžno. V svojem naravnem okolju (Andi) raste na nadmorski višini 1000 do 2500 metrov. Pri nas pa raste povsod, kjer uspevajo sončnice. Zato je primerna za vzgojo v domačem vrtu. Yacon je rastlina, ki naredi užitne in okusne gomolje. Sladkast okus spominja na mešanico zgodnjih jabolk, blage zelene in hrušk. Vsebuje veliko inulina, sladkorja, ki ga človeško telo razgraja zelo počasi. Inulin pospešuje prebavo in rast bakterij, pomembnih za prebavo. Vsebuje tudi veliko antioksidantov.

Sadimo jo v maju in juniju v dobro odcedna in zračna tla (obvezen dodatek mineralnih delcev). V suši jo zalivamo z mlačno in postano vodo. Občasno v vodi raztopimo gnojilo za zelenje in cvet.

Kdaj so gomolji zreli

nasvet- napret-soncnica3Gomolji so zreli, ko se listje začne sušiti. Veliki gomolji so za uživanje. Iz manjših, ki so tik pod površjem, pa naslednje leto zrastejo nove rastline. Zrelo rastlino previdno izpulimo, poberemo velike gomolje in nato prikrajšamo steblo na 10 centimetrov. Cel šop z majhnimi gomoljčki shranimo v kleti, v vlažni mivki ali mineralni mešanici. Spomladi jih lahko posadimo v velik lonec in nato rastlino z gomoljčki vred razdelimo. Na prosto jih presajamo v maju in juniju, na razdaljo enega metra.

Okusni in zdravju koristni

Gomolje uživamo surovnasvet- napret-soncnica1e, jih olupimo in narežemo kot prigrizek, dodajamo naribane solatam, narezanemu ananasu, mangu in papaji. Pokapamo jih z limoninim sokom, da ne postanejo rjavi. Lahko jih skuhamo, ocvremo, spečemo, rezine posušimo in uživamo kot posladek. Tudi listi vsebujejo veliko inulina in zato jih prav tako uporabljamo v solatah, naredimo različne zvitke, jih posušimo za čaj.

Uživanje yacona ali sirupa vpliva predvsem na zdravje kosti, zob in dlesni, zmanjšuje holest
erol, pomaga pri hujšanju, spodbudno vpliva na srce in imunski sitem.

Damjana Napret Čeperlin (Vrtnarstvo Napret, Dol pri Hrastniku)