Na prvem koncertu festivala Ursus Kontrasti bodo nocoj ob 19. uri zaigrali vodja festivala Marko Zupan na flavti, Mladen Somborac na violi in Nika Švarc na violončelu. Zaigrali bodo klasične in moderne skladbe komponistov Françoisa Devienna, Zoltána Kodálya, Heitorja Ville-Lobosa in Gartha Knoxa. Kdo so umetniki, ki bodo igrali na prvem koncertu?

Mladen Somborac – viola

Mladen Somborac se je leta 1991 rodil v Šibeniku na Hrvaškem. Pri sedmih letih se je začel učiti violino na glasbeni šoli v Črni gori, srednjo glasbeno šolo je končal v Beogradu v Srbiji.

Violo je začel igrati pri 17 letih, kmalu je bil zelo iskan kot solist in komorni glasbenik. Tekmovalni uspehi (nagrada na mednarodnem tekmovanju v Nišu v Srbiji 2009; nagrada na tekmovanju Republike Srbije v Beogradu leta 2010) potrjujejo njegovo umetniško sposobnost. Po samo dveh letih igranja viole je bil sprejet v razred Thomasa Riebla na salzburškem Mozarteumu, kjer je dobil diplomo, magistrski in podiplomski certifikat v razredu Williama Colemana. Udeležil se je mojstrskih tečajev Urlicha von Wrochema, Hartmuta Rohdeja, Petra Langgartnerja, Thomasa Hengelbrocka in Tatjane Masurenko.

Izkušnje z orkestrom je nabiral kot član Mladinskega orkestra Srednje Evrope leta 2010, Orkestra Wiener Jeunesse leta 2013, Kubansko-evropske mladinske akademije leta 2015; 2016; 2017, in v različnih ansamblih v Salzburgu, Potsdamu, Berlinu in Stuttgartu.

Somborac je navdušen komorni glasbenik, med njegovimi komornimi partnerji so bili Wolfgang Redik, William Coleman, Clemens Hagen, sodeloval je tudi z Veroniko Hagen in Reinerjem Schmidtom, Milanom Milojičićem, Alasdair Tait in Louisom Hopkinsom.

Od julija 2014 do julija 2016 je obiskoval akademijo v ansamblu Balthasar Neumann pod pokroviteljstvom Thomasa Hengelbrocka. Od leta 2016 do leta 2018 je bil član akademije za violo v Komische Oper Berlin, leta 2018 pa se je pridružil kvartetu Furiant.  V sezoni 19/20 je igral kot substitut v komornem orkestru Stuttgart.

Nika Švarc – violončelo

Nika Švarc je pričela z glasbenim izobraževanjem pri osmih letih pod vodstvom očeta Igorja Švarca. Leta 2009 se je vpisala na Deželni konservatorij za glasbo v Celovcu, kjer se je učila v razredu Igorja Mitrovića in leta 2013 z odliko zaključila diplomski študij.

Že med študijem se je izkazala na tekmovanjih TEMSIG, na nastopih z velikimi orkestri, v Celovcu je osnovala godalni kvartet Furiant, v katerem igra še danes. Leta 2013 je bila kot članica kvarteta sprejeta na magistrski študij komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu, v razred priznanega profesorja Eberharda Feltza. Oktobra 2016 so štirje člani kvarteta uspešno zaključili študij v Berlinu in sedaj koncertirajo ter poučujejo po Evropi in svetu. Kvartet trenutno deluje pod mentorstvom profesorja Heimeja Müllerja, bivšega člana svetovno poznanega godalnega kvarteta Artemis. Od leta 2017 Nika nastopa v duu s pianistko Marino Panovo.

Nika Švarc je kot članica Furiant kvarteta večkratna nagrajenka na mednarodnih tekmovanjih. Oktobra leta 2015 se je vpisala v solistični študij violončela na Visoki šoli za glasbo in igro v Rostocku pri profesorjih Thomasu Kaufmannu in Valentinu Radutiu in leta 2019 zaključila prvo stopnjo. Magistrski študij violončela nadaljuje v razredu profesorice Natalie Clein. Med njene pomembnejše koncerte sodijo nastopi na festivalih v Nemčiji, Južni Afriki, Franciji, Avstriji, Romuniji, Italiji in Sloveniji.

Poleg stare jo zanima tudi sodobna glasba. Sodelovala je z znanimi skladatelji, kot so Helmut Lachenmann, Martón Illes ter Matija Krečič. Pomemben del Nikinega glasbenega izražanja je tudi igranje baročnega čela. Od leta 2011 do 2019 je bila Nika članica in štipendistka fundacije Yehudi Menuhin Live Music Now, katere namen je glasbo približati ranljivim skupinam ljudi, ki nimajo možnosti obiska koncertnih dvoran. Med njimi so bili hudo bolni, ostareli, otroci iz socialno ogroženih družin… Nika redno nastopa na poučnih koncertih za otroke in od leta 2019, v želji, da bi svoje znanje posredovala mlajšim generacijam, poučuje violončelo na glasbeni šoli City-West v Berlinu. Nikin študij je podprlo Ministrstvo za kulturo, fundacija Ad Infinitum, Občina Izola in dr. Peter Hauber, ki Niki iz osebne zbirke posoja violončelo.

Marko Zupan – flavta

Marko Zupan je flavtist s pestro mednarodno kariero kot solist, komorni partner, orkestrski glasbenik, improvizator, aranžer in profesor. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Parizu in na »Mozarteum« v Salzburgu.

Med študijem je postal nagrajenec več slovenskih državnih tekmovanjih, pa tudi mednarodnih glasbenih tekmovanj: Trst (2000, Italija), Picardie (2004, Francija), Beograd (2005, Srbija) in Braunschweig (2011, Nemčija).

Kot solo flavtist je igral v orkestrih kot so Berliner Symphoniker, Filharmonia Sudecka, Philharmonisches Orchestre des Staatstheaters Cottbus, Evian Festival Orchestra, Mozart Sinfonietta Salzburg, Neues Kammerorchester Potsdam, Philharmonie der Nationen in drugi.

Od leta 2010 poučuje na Akademiji za glasbo v Splitu, Hrvaška. Kot del svojih pedagoških dejavnosti vodi tečaje flavte po Hrvaški, Bosni, Sloveniji in tudi na Japonskem. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal na številnih festivalih. Koncertne dejavnosti so ga vodile po vsej Evropi, ZDA, Japonski, Kitajski, Južni Koreji, Vietnamu in Alžiriji.

Objavil je več zgoščenk; s Triom Susak (flavta, saksofon, klavir), s flavtistom Borisom Bizjakom in pianistko Yoko Misumi z glasbo za dve flavti in klavir. Pred kratkim je posnel dve zgoščenki nemške romantične glasbe za flavto in klavir s svojo dolgoletno pianistko Minko Popović-Ganev, pa tudi zgoščenko v živo s koncerta improvizacije z pianistko Tino Mauko in harmonikarjem Juretom Torijem.

Je umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Ursus v Sloveniji.

MP

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekOljni madež
Naslednji članekJavno pismo za vse, ki še kar nimate bitcoina