12. aprila obeležujemo mednarodni dan vesoljskih poletov s posadko, ravno tako letos mineva 50 let od pristanka na Luni. Ob tej priliki smo Zasavskih pet vprašali, ali verjamejo v to, da je posadka astronavtov leta 1969 pristala na Luni. Nekateri namreč trdijo, da je NASA pristanek zaigrala, da bi ZDA zmagale v takoimenovani »vesoljski dirki« s Sovjetsko zvezo. Pa še to nas je zanimalo: Ali vedo, da imamo tudi Zasavci »prste vmes« pri misijah v vesolje?

Barbara Haberl, najboljša športnica Hrastnika za leto 2018

Po pravici povedano mi je vseeno. To je že tako daleč nazaj. Ta dogodek je v vsakem primeru vplival na razvoj novih tehnologij, pa naj bo resničen ali izmišljen. Danes se pripravljamo že na turistične obiske vesolja, pristanek na Marsu, razvijamo umetno inteligenco, oz. mogoče že ona razvija nas. Hočem reči, da se tehnološki razvoj dogaja izredno hitro, verjetno prehitro, saj brez slabe vesti uničujemo svoj planet, pozabljamo na temeljne človeške vrednote, nihče več ne potrebuje nikogar … Tehnologija nam definitivno olajšuje vsakodnevne naloge, vendar nam ne lepša Življenja. Če se pa že moram odločiti: verjamem, da smo ljudje 1969 leta pristali na Luni.

Dewesoft že leta sodeluje z ameriško vesoljsko agencijo Nasa, v zadnjih letih pa preko francoskega partnerja tudi z evropsko vesoljsko agencijo (ESA). Če se prav spomnim se njihov software uporablja za meritve raznoraznih parametrov med poletom v vesolje.


Dr. Uroš Ocepek, soavtor projekta Družinsko drevo Občine Zagorje ob Savi

Teorije zarote so vedno aktualne. Pa naj bo to na mednarodnem področju ali pa v zasebnem. Verjamem dejstvu, da je pred 50 leti posadka pristala na Luni. Zaupam znanosti in njenim dokazom. Seveda pa težko karkoli rečem, kaj se je dejansko dogajalo, saj so se ti dogodki zgodili skoraj 20 let pred mojim rojstvom. Priznam pa, da sta me vesolje in vsa znanost povezana z njim vedno zanimala.

Vem, da je tudi Zasavje zraven pri misijah v vesolje. Z Naso sodeluje eno najodmevnejše in najuspešnejše zasavsko podjetje Dewesoft. Kot učitelj računalništva spremljam delo podjetja in sem ponosen na njihovo delo in da prihajamo »iz istih koncev«.


Ana Odlazek, državna prvakinja v hitrostnem rolanju

Jaz verjamem v to, da je Američanom petdeset let nazaj uspelo pristati na Luni. Nisem vedela, da imajo Zasavci prste vmes pri vesoljskih misijah.

 

 


Jan Ostrožnik, pevec zasedbe Chainbrake

Če sta se lahko že leta 1960 Jacques Piccard in Donald Walsh potopila do najgloblje točke oceana (Marianski jarek – 10.915 m), zakaj potem ne bi uspeli pristati na Luni? Nekako glede na razvoj tehnologije danes in nekoč si verjetno mislimo, »kako je mogoče, da so že takrat lahko razpolagali z takšnimi dosežki?«. Jaz osebno verjamem, ker se je v tistem obdobju razbilo ogromno mitov o tem in onem in človek je takrat hrepenel po odkrivanju znanosti in vesolja nasploh. Je pa še eno vprašanje, ki nas mogoče lahko bolj zanima, in to je kaj nam (glede na visoko varovanje že dolga leta) skriva takoimenovani Area 51. No, dosti razmišljanja, grem na pivo.


Nejc Škoberne, drugouvrščeni mednarodni debater – srednješolec

Lepota naše družbe je v tem, da je veliko stvari odprtih za interpretacijo. Intelektualci se le redko posvetijo tej teoriji, zato tudi sam verjamem, da je nekoliko za lase privlečena. Zanemarljivo malo dokazov obstaja, pa še ti so v veliki meri špekulacije. Ali jim verjamemo ali pa ne, mislim da nima pomena, saj kljub našemu mišljenju lahko vidimo velik napredek v poznavanju nepoznanega. Rakete dandanes ne pristajajo samo na Luni, ampak se naši roboti prosto sprehajajo po Marsu. Dewesoft ima že leta “prste vmes”, kolikor vem, naj bi podjetje podpisalo pogodbo z ESA (Evropsko vesoljsko agencijo) – še eden izmed pomembnih dogodkov, ki je izstrelil Zasavce v vesolje.