Več kot 5,6 ton odpadkov so zbrali prostovoljci v akciji Očistimo Trbovlje, ki je potekala marca v Trbovljah. Med odpadki je prevladovala embalaža vseh vrst, pa steklenice, pločevinke, plastenke, plastični kozarci, vlažilni robčki in obrazne maske, nekaj je bilo tudi večjih kosov, kot so kovinski sodi, kosovni odpadki, gume in večji kosi plastike. Ob tem ne moremo mimo tega, da je odlaganje odpadkov v naravi škodljivo tako za naše okolje kot tudi za nas.

Odpadki v naravnem okolju

Skoraj nemogoče je dandanes oditi na sprehod v naravo brez opaznih sledi človeške nemarnosti ob poti. Ob cestah, sprehajalnih poteh, na parkiriščih, ob športnih površinah, v parkih – povsod najdemo odpadke, ki namesto v posode romajo na tla, v grmovje, v vodo. Ne pozabimo – odpadek, ki ga odvržemo danes v okolje, lahko jutri in še vrsto nadaljnjih let škodljivo vpliva na naše zdravje. In še desetletja na zdravje naših otrok in vnukov.

Kaj lahko storimo?

Smeti ne mečemo iz avtomobila v naravo. Prostovoljci Komunale Trbovlje, ki so ob tokratni akciji Očistimo Trbovlje čistili območje ceste in gozda med bolnico in Klekom, so največ smeti našli neposredno ob cesti, kjer so ljudje skozi okna avtomobilov brez pomisleka odvrgli predvsem embalažo hrane in pijače – lončke kave, plastenke in pločevinke, ovitke bombonov in čokolad, embalažo hitre prehrane … Velike količine teh odpadkov so našli na najbolj izpostavljenih predelih, na strminah, ki so težko dostopne in jih je težko čistiti. Smeti, ki nastanejo v vozilih, naj zato v vozilih tudi ostanejo, vsaj do najbližjega zabojnika za odpadke.

Piknik v naravi naj ne povzroči nastanka smetišča. Na več točkah v okolici mesta nastajajo zbirališča, kamor »izletniki« prinesejo svojo hrano in pijačo. Žal pa embalaže, steklenic, pločevink, kozarcev, robčkov in drugih ostankov obiskovalci narave pogosto ne vzamejo s seboj, ampak jih pustijo za sabo in tako v naravi rastejo neugledna in nepotrebna smetišča. Ob obisku narave zato ne pozabimo, da smo zgolj obiskovalci in svoje smeti odnesimo s sabo.

Na sprehodu s psom ne pozabimo na vrečke za pasje iztrebke. Kljub nameščenim namenskim posodam, se po pločnikih in sprehajalnih poteh po mestu in okolici še vedno preveč pogosto pojavljajo pasji iztrebki. Pomislimo, da nismo samo mi uporabniki javnih površin in počistimo – tako za sabo kot za našimi štirinožnimi prijatelji.

Kosovni in drugi večji odpadki, nevarni odpadki, električna in elektronska oprema spadajo v zbirni center, ne v naravo. Stari sodi v Trboveljščici, gume za cesto, stari hladilniki, kosi velikih kmetijskih plastičnih folij, embalaža motornih olj. Vse to so odpadki, ki smo jih tokrat našli v naši neposredni bližini v naravi, kjer povzročajo škodo in onesnažujejo okolje. Namesto, da te vrste odpadkov odvržemo v naravo, jih odpeljimo v zbirni center, kjer brezplačno sprejemajo vse vrste komunalnih odpadkov.

Zbirni center Neža je odprt vsak delovnik med 7. in 15. uro, ob sredah med 7. in 17. uro, ob sobotah pa med 9. in 13. uro.

Če pa opazite odvržen kosovni odpadek, kup zavržene embalaže ali divje odlagališče, lokacijo sporočite na Komunalo Trbovlje in potrudili se bomo, da bodo odpadki odstranjeni.

Bodimo drugim zgled. Počistimo za sabo, poskrbimo za svoje okolje.

Komunala Trbovlje

PR objava

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekLes je padal po Trbovljah