Na celjskem pokopališču so se številni prijatelji in znanci, predvsem iz rokometnega sveta, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije, poslovili od Aleša Filipčiča. Med njimi so bili tudi predstavniki zagorskega in dolskega rokometnega kluba, v katerih je izjemni igralec in trener pustil močno sled.

Aleš Filipčič se je poslovil v 60. letu življenja. Izhajal je iz celjskega rokometnega kluba, kjer je njegovo generacijo odličnih rokometašev s tem športom zastrupil profesor Tone Goršič. Ta ga je tudi vzpodbudil, da je po igralski karieri postal rokometni trener. Kot igralec je bil že v mladosti izjemen. Igral je za kadetsko in mladinsko reprezentanco Slovenije.

Za člansko ekipo RK Aero Celje je Filipčič igral eno sezono (1981-1982). Leta 1982 je s celjskimi mladinci postal državni prvak bivše Jugoslavije, kar je bil takrat izjemen podvig. Proglašen je bil tudi za najboljšega igralca turnirja.

Kot igralec se je priključil članski ekipi RK Dol TKI Hrastnik, kjer je navduševal s svojo izjemno prefinjenostjo. Na srednjem zunanjem igralnem mestu je bil pravi Vranješ pred Vranješem. Njegove podaje so imele oči, ko ni mogel podati, pa je s streli in prodori rešetal mreže nasprotnikov. Po odlični igralski karieri je na Dolu uspešno vodil tudi člansko ekipo. V kasnejših letih se je na Dol še vračal kot trener članske ekipe in mladih generacij v klubu. Generacije igralcev so mu lahko hvaležne za vse, kar jih je kot odličen trener in pedagog naučil. Dol je vodil v prvi slovenski ligi in bil tvorec največjega klubskega uspeha, saj je ekipo leta 2015 popeljal na finalni turnir četverice pokalnega tekmovanja v Kopru.

Velik pečat je pustil tudi v Zagorju, kjer je vodil žensko ekipo. V bistvu je skrbel za celoten pogon ženskega rokometnega kluba v Zagorju in tudi tu dokazal, da je eden najboljših trenerjev ženskih ekip v Sloveniji.

V širšem slovenskem prostoru je pustil Filipčič izjemen pečat, še posebej v ženskem rokometu. Večkrat je bil trener v RK Piran, ki ga je vodil do zadnjega in hodil v Piran tudi v času zdravljenja hude bolezni. Deloval je še v Žalcu in Ormožu. Izkazal se je kot selektor slovenske ženske kadetske in mladinske reprezentance.

Aleš Filipčič je bil izjemno cenjen kot rokometni strateg, trener, pedagog in vzgojitelj. V rokometnem svetu je bil nadvse priljubljen zaradi svojega blagega in prijaznega značaja. Čeprav je bil na igrišču in na klopi velik borec z izrazitim občutkom za igro ter nepopustljiv tekmovalec z ravno pravo mero športne nesramnosti, je bil vedno pristaš športnega fair playa. V pogovorih o rokometu, ki mu je pomenil življenje, pa se je vedno znova dokazoval kot velik športni navdušenec in izjemen poznavalec rokometne igre.

MP

Foto: arhiv Savus