sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

sLOVEnski Impro na Medvedovini

Peti, jubilejni, festival Ursus bo postregel z zelo raznovrstnim programom. Prvi koncert v petek, 20. julija, ob 19. uri bo namenjen predvsem improvizaciji odličnih glasbenikov. Drugi v petek, 10. avgusta, prinaša koncert Simfonija Remix. Tretji pa teden dni kasneje prinaša zvoke romantične Rusije devetnajstega stoletja z zasedbo RusiЯ.

Prvi koncert bodo soustvarili Tina Mauko (klaviature), Jure Tori (harmonika) in Marko Zupan (flavta). Priznani slovenski glasbeniki s skupnim navdihom ustvarjajo unikatno prosto improvizacijo, v kateri se mešajo vplivi klasike, minimalizma, bluesa, raznih etno stilov, otožno nežnega zvoka zagorskega melosa … Kompozicije se rojevajo spontano na odru. Tako postane koncert hkrati proces ustvarjanja in poustvarjanja, poizkus ujetja trenutka tako za ustvarjalce kot tudi za publiko. Konec januarja je izšel njihov prvi CD, posnet v živo s koncerta v klubu KGB v Mariboru.

Tina Mauko

Tina Mauko je priznana slovenska pianistka, skladateljica, improvizatorka in performerka. Diplomirala je na Akademiji za glasbo iz klavirja in kompozicije. Na tekmovanjih je osvojila več prvih nagrad, je prejemnica študentske Prešernove nagrade.

Ima velik kompozicijski opus, eno komorno opero ter mnogo orkestrskih kompozicij, od tega sta izjemni simfonična pesnitev Ana Ahmatova v ruščini in Judovska Rapsodija v hebrejščini. Koncertira v pomembnejših dvoranah v Sloveniji in tujini. Gostovala je na Festivalu Ljubljana, bienalu Zagreb, na Festivalu Sarajevska Zima, bila rezident Ministrstva za kulturo Slovenije na Dunaju in nastopa kot solo improvizatorka. Avtorski glasbeni performans je njen umetniški konstrukt in ideja. V eni osebi je združila vse svoje talente, tudi igralskega v njenem filmu ter v živo na odru. Njena ustvarjalnost je popolnoma unikatna.

Jure Tori

Harmonikar in komponist Jure Tori igra melodije, ki dišijo po vinu in zemlji in sežejo vse do Panonske nižine, Mediterana, oplazijo Alpe in Balkan. Tori je senzibilen ustvarjalec čudovitih glasbenih vzdušij, edinstvenega glasbenega sloga in karizmatičnega izraza.

Igra zgodbe v svojem lastnem dialektu. Igra nizko in visoko, od rudniških rovov pod zemljo do 2000 metrov visoko v Alpah. Tiho in intimno, solo na harmoniko ob krušni peči pa tudi glasno s folk punk skupino Orlek na velikih odrih. Predvsem pa vselej melodično ter prijetno za uho. Njegove pesmi izhajajo v učbenikih za harmoniko, njegova glasba pa je prisotna tudi v animacijah Dušana Kastelica, filmih Metoda Pevca ter raznih dokumentarnih oddajah v Sloveniji in Avstriji.

Z avtorskim delom izraža svojo osebnost. Včasih na šaljiv, drugič resen način igra svoje travme in radosti življenja. To je najlažja pot, da se skrije ali zbeži v svoj svet. V svoje projekte vključuje glasbenike z vsega sveta – Avstrije, Italije, Kube, Argentine, Indije, Češke – ter z njimi redno nastopa. Ustvaril je nekaj svojih skupin, kot so Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story, Orlek, Flora & Paris …

Med drugim je nastopal v New Yorku (CBGB), Sydneju (FOX filmski studiji), Pekingu, Buenos Airesu, Moskvi, Londonu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Dunaju (Porgy & Bess, Folks Theatre), Sao Paolu, Montevideu, Milanu, Zagrebu, Ljubljani, ruskem Tveru (Filharmonija) … Igral je v parlamentih v Bruslju, na Dunaju in v Ljubljani.

Marko Zupan

Flavtist Marko Zupan ima pestro mednarodno kariero kot solist, komorni partner, orkestrski glasbenik, improvizator, aranžer in profesor. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po študiju v Parizu je izpopolnjeval znanje v Salzburgu. Poleg tega je pomembne glasbene impulze prejel na mojstrskih tečajih pri priznanih flavtistih po svetu.

Med študijem je prejel nagrade na več slovenskih državnih in mednarodnih glasbenih. Leta 2010 je postal asistent na Akademiji za glasbo v Splitu, Hrvaška. Leta 2013 je pri založbi Svitzer v Kopenhagnu izdal zbirko solov za kvartet flavt,ki jih je priredil iz flavtističnih orkestrskih solov. Kot del pedagoških dejavnosti vodi tečaje flavte po Hrvaški, Bosni, Sloveniji in na Japonskem. Od leta 2013 redno poučuje na poletni glasbeni šoli v Kašteli na Hrvaškem.

Koncertne dejavnosti ga vodijo po vsej Evropi, ZDA, Japonski, Kitajski, Južni Koreji, Vietnamu in Alžiriji. Objavil je več zgoščenk: s triom Susak, flavtistom Borisom Bizjakom in pianistko Yoko Misumi, s pianistko Minko Popović – Ganev in s pianistko Tino Mauko in harmonikarjem Juretom Torijem.

V želji po širjenju repertoarja za flavto je premierno izvedel številne skladbe predvsem mlajše generacije slovenskih skladateljev, ukvarja pa se tudi z aranžiranjem klasičnih kompozicij drugih inštrumentov za flavto. Je ustanovitelj ter umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Ursus v Sloveniji.

MP

Isti avtor