sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Slovenske pesmi z Manco Izmajlovo

»Pesmi, ki so jih prepevali naši starši, naj jutri z enakim žarom prepevajo naši otroci,« je prepričana Manca Izmajlova, ki je skupaj s soprogom Benjaminom Izmajlovim v poklon 25-letnici samostojne Slovenije pripravila projekt najlepših slovenskih narodnih, ponarodelih in Avsenikovih pesmi v novih priredbah pod imenom Pesmi mojih krajev.
Publika jih bo lahko slišala v soboto, 8. oktobra, v Delavskem domu Trbovlje.  S pevko Manco Izmajlovo bodo nastopili Benjamin Izmajlov na violini in Slovenski trio Tomaž Cilenšek na harmoniki, Uroš Primožič na kitari in Srečko Langus na kontrabasu.

Manca Izmajlova je diplomirala iz muzikala in dramske igre v Londonu, v Moskvi je študirala operno petje. Poje pesmi različnih žanrov v kar 25 jezikih, za seboj ima več kot 1000 koncertov po svetu. Posebno ljubezen čuti do narodnih pesmi, samospeva in do glasbe iz slovanskih držav – posebno ruske. Je zmagovalka velikega pevskega tekmovanja v Moskvi, posvečenega V. Solovev – Sedovu, avtorju znamenitih Podmoskovnie večera. Njena albuma Slovanska duša in Slovensko srce, posneta v Moskvi z Ruskim državnim filmskim orkestrom, sta bila pri nas prodana v platinasti nakladi. Z možem sta organizirala številne velike koncerte – med drugim s projektom Slovanska duša dvakrat razprodala in dvignila na noge Cankarjev dom, Sava center v Beogradu in Moskovsko Filharmonijo. V Moskovski filharmoniji redno gostuje od leta 2011.

Benjamin Izmajlov je koncertni violinist, skladatelj, dirigent, producent, umetniški vodja festivalov. Diplomiral in magistriral je na svetovno znanem Konservatoriju Čajkovski v Moskvi, zadnja štiri leta je kot edini Slovenec v zgodovini postal tudi solist Moskovske filharmonije. Skupaj s soprogo je prejemnik najvišjega priznanja ruske pravoslavne cerkve “Red Cirila in Metoda” za krepitev medkulturnega dialoga. Poleg svoje mednarodne koncertne dejavnosti, je znan tudi v vlogi producenta “Slovanske duše” in “Slovenskega srca”, je ustanovitelj in direktor Slovenske poletne glasbene akademije Giuseppe Tartini ter ustanovitelj Slovenskega diplomatskega koncerta.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor