25. junija leta 1991 je slovenska skupščina sprejela Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije ter Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Na ta dan v Sloveniji praznujemo dan državnosti, ki je dela prost dan. Letošnje leto Slovenija praznuje že 30 let.

Ker jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti, so dva dni kasneje, 27. junija, z napadom Jugoslovanske ljudske armade začeli s slovensko osamosvojitveno vojno. Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa zatrli v vojašnicah. Intervencijo so končali 3. julija, ko se je jugoslovanska vojska začela umikati v vojašnice. Slovenija je v vojni torej ubranila svojo neodvisnost.

S prvo slovesnostjo na Trgu republike leta 1991 so otvorili slovensko državo in simbolizirali prehod v novo ustavno dobo. Prvi slovenski predsednik Milan Kučan je ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije 1991 poudarjal: »Danes so dovoljene sanje. Jutri pa je nov dan!« To je bila tudi edina slovesnost ob dnevu državnosti, ki so jo lahko prenašale tuje televizije.

Po vsej državi torej na ta dan na mnogih uradnih državnih ustanovah obesijo slovensko zastavo. Obesijo jo tudi na domovih, palačah, turističnih objektih ipd. Kot zanimivost je vredno omeniti, da je na isti dan kot Slovenija, neodvisnost od Jugoslavije razglasila tudi Hrvaška.

Dan državnosti pa ne smemo zamenjati z dnevom samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra. Takrat se spominjamo leta 1990, ko so razglasili rezultate plebiscita, na katerem je 88,5 % Slovencev glasovalo, da Slovenija postane suverena in neodvisna država.

Na ta dan bodo v čast 30-letnici slovenske države tudi v Zasavju pripravili številne prireditve.

Občina Litija

Ob 10. uri bodo na Valvazorjevem trgu v Litiji slavnostno otvorili park osamosvojitve. V kulturnem programu bodo zapeli Oktet Valvasor in zaigrali Zasavski rogisti. Slavnostni govornik na prireditvi bo minister za informiranje v času osamosvojitve Jelko Kacin.

Občina Zagorje ob Savi

Ob 19. uri bodo v Zagorju slovesno odprli prireditveni prostor Pristan in odkrili spominsko ploščo, ki označuje vhod v rudniško skladišče eksploziva, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minsko eksplozivna sredstva in strelivo. Odkrili bodo tudi bronasti kip rudarskega škrata Perkmandeljca, ki ga je zasnoval Dušan Kastelic. V kulturnem programu bosta nastopila Pihalni orkester Svea Zagorje in skupina Orlek. Slovesnost se bo ob 20. uri nadaljevala v mestnem parku, kjer bo župan Matjaž Švagan zasadil lipo. Nadaljevali pa bodo s koncertom ansambla Saše Avsenika na mestni ploščadi, ki se bo začel ob 20.30 uri.

Občina Hrastnik

Ob 11. uri bo na Novem Dolu (gmajna) pri spominskem obeležju PVD Sever Zasavje pripravil proslavo, na kateri bo slavnostni govornik Bogomil Brvar, med osamosvojitveno voljno namestnik ministra za notranje zadeve. V kulturnem programu bo nastopila Steklarska godba Hrastnik.

Ob 13. uri pa bodo v OŠ na Dolu pri Hrastniku predstavili zbornik Vojni ujetniki 1991. Predstavitev bo pripravilo Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje. O zborniku bo spregovoril avtor Bogomil Brvar. V Gasilskem domu PGD Dol pri Hrastniku pa je na ogled razstava Vojna za samostojno Slovenijo 1991, ki jo je pripravilo Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje.

SB

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekNa štedilniku pozabili hrano