Človeštvo je v zadnjih sto letih vse moči uperilo v gospodarsko rast, pri tem pa povsem zanemarilo dejstvo, da je Zemlja ena sama. Pri sedanji porabi in izkoriščanju naravnih virov naj bi za svoje potrebe potrebovalo en planet in pol, Slovenci pa kar tri planete, enake Zemlji. Tako je povedala direktorica Umanotere Gaja Brecelj, s katero se je v Pogovorih v družbi drugih govorov 12. aprila v Galeriji Medija Zagorje pogovarjal Roman Rozina.
Pogovarjala sta se o okoljskem in ogljičnem odtisu, ki v Sloveniji štirikrat presega vrednost, ki jo je podnebje sposobno prenesti. Beseda je tekla o posledicah, kot so energetska odvisnost in z njo povišanimi stroški življenja, podnebnih spremembah in z njimi povezanimi selitvami ljudi, ki jim bo recimo narasla morska gladina do konca stoletja vzela domovino (Maldivi) in bodo postali tako imenovani okoljski begunci.

Navkljub moči kapitala in svetovnih korporacij ter dejstvu – tako Brecljeva – da te vsak četrti dan posredno ali neposredno umorijo okoljskega aktivista, je direktorica slovenske fundacije za trajnostni razvoj prepričana, da je vloga nevladnih gibanj in iniciativ ključna pri spreminjanju politike. Opozorila je na nekaj primerov, kot je TEŠ, ki ni le finančno, temveč okoljsko nevzdržna investicija, omenila je Lafarge in radikalne poteze novoizvoljenega ameriškega predsednika. Po drugi strani pa, je dejala, akcija rodi reakcijo, ljudje se zganejo, začnejo uresničevati dobre okoljske prakse. Prav te Umanotera rada poišče in jih promovira, ker želi z njimi pokazati, kako se da tudi v današnjem svetu gospodariti modro in okolju prijazno.

Veliko je odvisno od posameznika, vendar prevaliti vse breme nanj, bi bilo naravnost kruto. Država mora poskrbeti za trajnostno naravnanost, uvesti spremembe. Ni prav, da potrošnik v trgovini med desetimi podobnimi izdelki prebira deklaracije, ker se boji, da bo kupil izdelek, zaradi katerega izkoriščajo otroško delovno silo ali krčijo deževni gozd. Stvar bi morala biti ravno obratna, je prepričana Brecljeva. Vsi izdelki bi morali biti okoljsko in etično neoporečni, označeni pa tisti, ki to niso. Potem naj se potrošnik odloča.

Še mnogo več je bilo povedanega na pogovornem popoldnevu, na katerem Roman Rozina s sogovorniki govori o stvareh, o katerih je treba govoriti. Naslednja tema, ki bo na sporedu 9. maja prav tako v Galeriji Medija v Zagorju, bo razkrivala odvisnosti, takšne in drugačne.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekDr. Brglez na obisku v Zasavju
Naslednji članekObisk zaključil v Čečah