Od 10. do 19. julija v Zagorju pripravljajo najstarejšo slikarsko kolonijo ne le v Sloveniji, ampak tudi izven. Na njej bo sodelovalo 11 ustvarjalcev iz Slovenije in eden iz tujine. Na razstavi bodo ustvarjalci predstavili svoja dela. Organizatorji kolonije ob glavnem dogodku pripravljajo tudi zanimive spremljevalne prireditve. Vstop je prost.

Na slikarski koloniji sodeluje 12 slikarjev. Osem izmed njih je Slovencev: nagrajenec Prešernovega sklada Milan Erič, Anja Jerič, Matej Čepin, Tina Konec, Silva Karim, Kaja Urh, Barbara Demšar in Prešernov nagrajenec ter častni gost Živko Marušič. Dragica Davitkova Erič, ki prihaja iz Makedonije, Bagrat Arazyan iz Armenije in Azad Karim iz Iraka živijo v Sloveniji, Sead Emrić pa je prišel iz Bosne in Hercegovine.

Program

V soboto, 10. julija, so ustvarjalci prispeli v Zagorje in se nastanili v Gostišču Kum. Zvečer so jim predstavili program in jih seznanili s člani Sveta Slikarske kolonije Izlake (SKI) Zagorje.

V nedeljo, 11. julija, so ustvarjalci odšli na pohod v Vine, kjer so si ogledali lokalno cerkev. Ko so se vrnili v Zagorje, so si ogledali še park ob Graščini, ulico Pod skalo in park dr. Janeza Drnovška.

V ponedeljek so obiskali VDC Zasavje, enoto v Zagorju. Ob 16. uri bo na ogled rudarska četrt v Trbovljah, razstava Retrospektiva Janeza Kneza v Delavskem domu Trbovlje, ki jo bo vodil Aleš Gulič in ogled Prometeja, ki ga bo vodil Zoran Poznič. Sledi še ogled vrha Kuma.

V torek bodo pripravili otroško likovno kolonijo v sodelovanju z DPM Zagorje ob Savi, na kateri bodo sodelovali tudi ustvarjalci 58. slikarske kolonije. Popoldan bodo obiskali še Fotogalerijo v Zagorju, kjer jih bo vodil fotograf Vukašin Šobot.

V sredo zvečer bo Damir Globočnik v Galeriji Medija predstavil svojo monografijo o Hinku Smrekarju. V četrtek jih čaka še predstavitev razstave o Janezu Knezu v Galeriji Medija. V petek si bodo ustvarjalci ogledali kulturno dogajanje, ki bo na ploščadi ob Weinbergerjevi vili v Zagorju. V soboto jih čaka na terasi KC Delavskega doma Zagorje koncert Janija Kovačiča.

Seveda bodo likovniki predvsem ustvarjali, največ v ateljeju v Delavskem domu Zagorje, lahko tudi v naravi. V nedeljo, 18. julija, bo od 12. do 16. ure na ogled priložnostna razstava nastalih likovnih del v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Ob 16. uri bodo ustvarjalci dokončana likovna dela oddali Milanu Razboršku, ki bo decembra v Zagorju pripravil redno slikarsko razstavo. Ustvarjalci si bodo ogledali še severni del Občine Zagorje in zaključili druženje na Čemšeniku tudi s kratkim nastopom Vlada Poredoša. V ponedeljek pa še slovo do naslednjega leta.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKako smo glasovali v Zasavju?
Naslednji članekPogovor z Andrejem Dolšino