Slikarji so se v Zagorju zbrali včeraj, v nedeljo, 10. julija. Letos v Zagorju ob Savi poteka že 53. Slikarska kolonija Izlake-Zagorje. Umetnice in umetniki ustvarjajo v ateljeju v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, bivajo pa v gostišču Kum. Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi, pri financiranju pa pomagajo še ostali sponzorji.
Na koloniji so v več kot petih desetletjih sodelovali slikarji iz vseh koncev Slovenije in sveta. Tudi letos je zasedba pisana. Na koloniji sodelujejo: Ercan Arslan, Berlin (Nemčija), Gianna Bentivenga (Rim, Italija), Marin Berovič (Ljubljana), Taja Ivančič (Ljubljana), Dušan Klun (Ljubljana), Mira Ličen Krmpotič (Piran), Alexander Morales Nunes (Kuba), Zmago Modic (Ljubljana), Jošt Snoj (Ljubljana), Vukašin Šobot (Zagorje ob Savi), Catherina Zavodnik (Ljubljana), Winji Zhao (Peking, Kitajska), Cheng Yunzhong (Peking, Kitajska).

Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni. Ob sami koloniji bodo organizatorji pripravili številne spremljevalne dogodke, kot so otroška likovna delavnica, otvoritev razstave akademskega slikarja Veljka Tomana in akademske kiparke Urše Toman v galeriji Medija, kjer bo tudi uradna predstavitev  udeležencev 53. delovnega srečanja. V glasbenem programu bosta nastopila Klara Veteršek (vokal) in Tilen Gavranovič (kitara). V torek, 19. julija, ob 12. uri bodo pripravili še priložnostno razstavo nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje.

Kolonija deluje neprekinjeno od leta 1964. Pobudo zanjo je dal  domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in druge organizacije ter posamezniki in takratni zagorski župan Dušan Kolenc. Predsednik sveta kolonije je že naslednje leto (1965) postal Nande Razboršek, ki je kolonijo vodil do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Eleonora Kramar, umetniško vodstvo pa je iz rok dolgoletnega umetniškega vodje, akademskega slikarja Nikolaja Beera, prevzel Milan Razboršek.

ZT