V nedeljo, 10. julija, je v Zagorje prišlo 13 slikarjev. Toplemu sprejemu je sledila nastanitev v gostišču Kum, kjer so umetniki nadaljnjih 10 dni tudi bivali. Kar osem od 13 udeležencev kolonije je bilo Slovencev, ki so prišli iz Ljubljane, Zagorja in Pirana, ostali pa so prišli iz Nemčije, Italije, Kube in Kitajske.
Slikarji so se v okviru kolonije v glavnem družili med seboj in ustvarjali – Delavski dom Zagorje jim je v ta namen za čas trajanja kolonije odstopil svojo stekleno dvorano. Čeprav je bila kolonija zastavljena bolj delavno, so slikarji svoj čas v Sloveniji izkoristili tudi za ogled Zagorske doline in naše prestolnice.

Ob koloniji so bile organizirane še nekatere spremljevalne dejavnosti, med njimi se je v četrtek, 14. julija, zgodila otroška likovna kolonija.

Umetniki so se uradno predstavili 16. julija, na otvoritvi razstave akademskega slikarja Veljka Tomana in akademske kiparke Urše Toman. Izdelki slikarjev, ki so se udeležili 53. slikarske kolonije, so bili na ogled postavljeni v torek, 19. julija. Kolonija se je zaključila dan kasneje, torej v sredo, 20. julija.

MD