Na predstavitvi, ki jo je pripravil Regionalni center za razvoj v svojih prostorih, so udeleženci pete skupine PVSP predstavili, kako so svojo poslovno idejo izpilili in jo pripravili, da se preizkusi na trgu. Med drugim so jim prisluhnili predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Andreja Jenko, direktorica Zavoda RS za zaposlovanje v Trbovljah Liljana Vidic Ristič, v. d. direktorja zasavske razvojne agencije Tadej Špitalar, predsednica območne gospodarske zbornice Staša Baloh Plahutnik in njihova mentorica Branka Jurman.
Ključavničar in strugar Marjan Zelenik je povedal, kako je premagal strah in kljub neizkušenosti odšel na teren, tam pa zadovoljno ugotovil, da je beseda, ko je enkrat nanesla na posel, z lahkoto stekla. Svoje storitve namerava ponujati predvsem kmetom, izdeloval bi preprosta orodja, pa tudi kakšna zahtevnejša. Res pa je, da so mu potencialni kupci oziroma dobavitelji, ki jih je obiskal, ponudili tudi zaposlitev, zato bo z dokončno odločitvijo še malo počakal. Podobno se je zgodilo Katji Zore, ki se je specializirala za izdelavo in prodajo hitre veganske hrane, namenjena vsem, ki skrbijo za zdravo prehrano. Obeta se ji služba v kiosku tovrstne prehrane, kakršnega je želela odpreti tudi sama in ima zanj že izdelano poslovno strategijo. Pravnik Velibor Dujaković je trgu ponudil pester nabor pravnih storitev, od izdelave pravnega mnenja, sestave pogodb do izvršb. Na voljo je bil svojim kolegom, delo pa opravlja tudi že za prve zunanje naročnike. Andras Kertai je tudi že našel prvega naročnika, ki potrebuje njegovo bogato računalniško znanje s širokega področja varovanja podatkov. Kot vsak računalniški molj, ki preždi večino dneva pred zaslonom, bo za uspešen posel potreboval tržnika, da bo šel na teren, je poudaril, a obenem dodal, da za to nalogo že trije stojijo v vrsti. Goran Čamber, zagovornik alternativnih oblik zdravljenja, je v času trajanja programa PVSP uspel nabaviti dragoceno napravo za slikanje avre, ki jo – pravi – v Rusiji uporabljata tudi uradna medicina in olimpijska zveza. Opravil je tudi tečaj upravljanja z njo. Postavil jo bo v svoj studio, kjer bo poleg diagnostike in zdravljenja ponujal tudi izdelke s svojega področja. Alen Delalić bo izkoristil svoj kombi in registriral avtoprevozništvo. Strankam bo ponujal transport pohištva in druge prevoze. Maks Šmidhofer pa se bo še bolj intenzivno podal na mednarodni trg prek spletne trgovine s svojimi dekorativnimi izdelki za otroke. Ob tem je poudaril, da je morda v začetku programa mislil, da ve že vse, a kmalu spoznal, da se mora za pravi uspeh še veliko naučiti. Kot prvo je skrčil obseg svoje ponudbe na en izdelek, ki ga bo trženjsko lahko obvladoval. Boštjan Pečnik, diplomirani gradbeni inženir, svoje znanje nadgrajuje v mizarski praksi, to pa dviguje na raven visokega eko dizajna. Lesene modularne LED luči za pisarniške prostore bodo navdušile tiste, ki želijo ustvarjati sproščeno in energijsko pozitivno poslovno okolje. Zaveda pa se, da bo moral trg iskati predvsem v tujini, kjer sta povpraševanje po tovrstnih izdelkih in kupna moč večja.

Vsi, ki so na dogodku predstavili svojo poslovno idejo, so navdušili poslušalce z inovativnostjo in uresničljivostjo svojih poslovnih idej. Vsi pa so tudi izrazili zahvalo RCR-u za priložnost, mentorici Branki Jurman pa za odlično vodenje skozi program, v katerem so se okrepili z novimi marketinškimi znanji in tudi izkušnjami, ki jih bodo pospremile na njihovo svežo poslovno pot.

TPK