V tokratni oddaji Sledi korakov sva z Matjažem Lavričem obiskala Zvonka Hodaka na njegovem domu na Izlakah. Lepo je predstavljati zgodbo sorodnika, ki mu je poklicno uspelo.

Najprej nekaj pojasnil. Prvo ime Vrtnarstva Hodak, Zvonko Hodak, je polbrat moje polsestre Brigite Lavrič, snemalec in montažer Matjaž Lavrič pa je tako moj kot Zvonkov nečak.

V slabi uri intervjuja je Zvonko predstavil svojo zanimivo življenjsko zgodbo. Vse od odraščanja v Kisovcu oziroma na Lokah, do obiskovanja Glasbene šole, šolanja, poučevanja na dveh srednjih zasavskih šolah, še največ pa je povedal o tem, kako je hobi gojenja rastlin prerasel v njegovo poklicno dejavnost.

Slišali boste, kako in kje je postavil prvi rastlinjak za vzgojo rož in povrtnine, kako so prišle prve stranke in tudi, kako težko je prišel do primerne lokacije za širitev svoje vrtnarske dejavnosti. V Orehovici na Izlakah, kjer je sedaj, je postal eden najbolj prepoznavnih in zanesljivih vrtnarjev v osrednji Sloveniji. Eno lokacijo ima tudi pri trboveljskem pokopališču.

S kakšnim težavami se je na svoji dolgi vrtnarski poti srečal, kako jih je reševal, kaj vse lahko v Vrtnarstvu Hodak kupimo in kaj vse še načrtuje v prihodnosti, pa si poglejte v oddaji.

Nekaj osnovnih podatkov lahko najdete tudi na njihovi spletni strani. Med drugim tudi tole: »Ukvarjamo se z vzgojo balkonskega cvetja, enoletnic, trajnic, dišavnic, sadik zelenjave in grmovnic. V jesenskem času vam nudimo veliko izbiro lončnih krizantem, mačeh in ostalih rastlin. Spomladi lahko poleg pestre izbire rastlin, ki uspevajo na soncu, polsenci in/ali senci, izbirate tudi med svežimi novostmi svetovnih gojiteljev. Naša ponudba ne obsega le kvalitetnih sadik, ampak tudi kakovostno zemljo oziroma substrat, posode in gnojila. Poleg pestre ponudbe v Vrtnarstvu Hodak svetujemo, katere rastline so primerne za vaš balkon, gredico ali vrt in vam jih, na vašo željo, tudi posadimo.« Sicer pa so ravno v tem času najbolj popularne božične zvezde.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič

Prejšnji članekEarly Bird za Punce v jami
Naslednji članekDanes dogaja